PREDAH ZA NAPAĆENI GRAD

RUSIJA NAKRATKO PRESTALA S BOMBARDIRANJEM ALEPA Kremlj: 'To je isključivo pokazivanje dobre volje'

Ilustracija
 China Daily / REUTERS

Odluka Rusije da prestane bombardirati sirijski grad Alep uoči osmosatnog primirja u četvrtak predstavlja gestu "dobre volje", priopćio je Kremlj.

"Ovo je, s jedne strane, očiti nastavak ruskih napora u borbi protiv terorista u Siriji i deblokiranja situacije u Alepu s druge strane", rekao je u utorak novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"To je isključivo pokazivanje dobre volje ruske vojske", kazao je.

Moskva je objavila u utorak trenutačni prekid ruskih i sirijskih zračnih udara na Alep kao gestu dobre volje i omogućavanje evakuacije civila iz pobunjeničkih četvrti toga grada koji je veće mjesec dana meta intenzivnog bombardiranja.

Rusija očekuje da će se i druge zemlje, koje žele da se riješi sukob u Siriji, pridružiti njezinim naporima za normalizaciju situacije u Alepu, kazao je Peskov.

"Rusija sada očekuje od svojih partnera... da pomognu u humanitarnoj operaciji, da osiguraju da banditi napuste Alep, posebice njegov istočni dio, kako bi počeo stvaran proces odvajanja takozvane umjerene oporbe od terorističkih skupina", rekao je on.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu objavio je da su "napadi ruskih i sirijskih zračnih snaga na regiju Alepa prestali danas počevši u 10 sati (po lokalnom vremenu)".

"Raniji prekid vatre potreban je da se uvede 'humanitarna pauza' 20. listopada. To jamči civilima sigurnost prolaza kroz šest koridora i priprema evakuaciju slabih i bolesnih kroz istočni Alep", pojasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:02