UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Putin zbog napada na Moskvu traži glave dvojice glavnih generala: ‘Ide ravno na našu kuću! Ku*ka! Vidite li ovo?!‘

Ruski predsjednik Vladimir Putin oglasio se o napadu dronovima na Moskvu

Dronovi iznad Moskve

 /Screenshot Twitter

Ključni događaji dana:

- Rusija pokrenula novi val napada na Kijev

- Volodimir Zelenski: ‘Donijeli smo odluku o pomicanju trupa‘

- Gradonačelnik Moskve: Nekoliko dronova udarilo u zgrade

- Oglasio se Putin, Kremlj prijeti ‘najoštrijim mogućim mjerama‘

- Rusija izdala nalog za uhićenje dvojice glavnih ukrajinskih generala


IAEA zatražila od Rusije i Ukrajine da zaštite nuklearnu elektranu Zaporižje

Čelnik UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Grossi, u utorak je zatražio od Ukrajine i Rusije da poštuju pet načela zaštite ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje, dajući naslutiti da nije osigurao njihovo obećanje da će štititi elektranu.

Grossi mjesecima pokušava uspostaviti sporazum kojim bi se smanjio rizik od katastrofalne nuklearne nesreće izazvane vojnim aktivnostima poput granatiranja najveće europske nuklearne elektrane, koja se nalazi u Ukrajini, no pod ruskom je okupacijom duže od godine dana.

Među njegovih pet načela spada i ono da ne bi trebalo biti nikakvog napada na ili iz elektrane i da elektrana ne bi trebala služiti kao baza za teško naoružanje poput raketnih bacača, topničkih sustava i streljiva, tenkova ili za vojno osoblje koje bi se moglo koristiti za napad iz elektrane.

Na brifingu UN-ovom Vijeću sigurnosti, Grossi je također pozvao da se osigura izvanjska dostupnost i sigurnost električne energije; da se zaštite svi ključni sustavi od napada ili sabotaže; i da se ne poduzima ništa što bi potkopalo ova načela.


Rusija izdala nalog za uhićenje dvojice glavnih ukrajinskih generala

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova stavilo je dvije visoke ukrajinske vojne osobe na svoju tjeralicu nekoliko sati nakon serije napada dronovima u moskovskoj regiji. Prvi na tjeralici je Valerij Zalužni, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga. Tjeralica je izdana i za Oleksandrom Sirskim, zapovjednikom ukrajinskih kopnenih snaga.

Istražni odbor Rusije također istražuje Sirskog i Zalužnog zbog "granatiranja civila i civilnih objekata u Donbasu".


Oglasio se Putin, Kremlj prijeti ‘najoštrijim mogućim mjerama‘

Ruski predsjednik Vladimir Putin oglasio se o napadu dronovima na Moskvu. Putin je ustvrdio da je napad bio usmjeren na "civilne mete" i da će zbog toga biti ojačana protuzračna obrana u glavnom gradu.

Također je optužio odgovorne za napad da pokušavaju "isprovocirati" i "uplašiti" Rusiju.

U međuvremenu je rusko ministarstvo poslova poručilo da Rusija može poduzeti ‘ozbiljne mjere‘ nakon napada na Moskvu u utorak. Zaprijetili su da bi Moskva mogla poduzeti "najoštrije moguće mjere" kao odgovor.

"Uvjeravanja dužnosnika NATO-a da režim u Kijevu neće izvoditi udare duboko na ruskom teritoriju pokazala su se potpuno licemjernim", navodi se u priopćenju ministarstva.

"Rusija zadržava pravo poduzimanja najoštrijih mogućih mjera kao odgovor na terorističke napade kijevskog režima".

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je ranije tijekom dana optužio Ukrajinu za napad i rekao da je Kijev izveo "teroristički čin" protiv "civilnih ciljeva".


Šire se snimke dronova koji su zasuli moskovsku oblast

Na društvenim se mrežama širi sve više snimki koje navodno prikazuju dronove nad Moskvom. Za jednu od njih konkretno se tvrdi da prikazuje dron iznad Iljinska, jugoistočnog okruga u moskovskoj oblasti.

Podsjetimo, nekoliko je zgrada oštećeno u glavnom gradu Rusije nakon što je protuzračna obrana srušila dronove. Ovo je drugi incident s dronovima u Moskvi nakon navodnog napada na Kremlj ranije u svibnju.

Do napada je došlo nakon ruskog novog snažnog napada na Kijev, u kojem je jedna osoba izgubila život.

Snimku je podijelio i američki korespondent Kyiv Independenta Jason Jay Smart: ‘Najmanje deset dronova ušlo je u Podmoskovlje. Momak u videu kaže: “Romane, vidi, dolazi pravo u naš dom! Upravo kod nas doma! Pravo na mene, ku*ka. Vidi, dovraga. Vidi brate! Vidiš li to? Vidi, Roman!‘


Ukrajina pokrenula veliki napad dronovima na Moskvu, Rusija tvrdi da su svi oboreni

Ukrajina je u utorak izvela jedan od svojih najvećih napada bespilotnim letjelicama na Moskvu, a rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su sve one uništene dok su se približavale glavnom gradu Rusije.

Nema izvještaja o smrtnim slučajevima. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da su dvije osobe ozlijeđene, od kojih je jedna hospitalizirana. Stanari dvaju stambenih blokova bili su evakuirani, ali su se kasnije vratili.

"Rano jutros, kao rezultat napada dronovima, došlo je do manje štete u nekoliko zgrada", rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin. "Nitko nije teže ozlijeđen", dodao je.

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje nešto što izgleda kao da je oboren dron i oblak dima koji se uzdiže iznad horizonta Moskve.

Zračne luke u Moskvi ostale su otvorene.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je dronove poslao Kijev, ali da su svi uništeni, javljaju ruske novinske agencije.

Ruski zastupnik Maksim Ivanov rekao je da je to bio najozbiljniji napad na Moskvu od nacističkih napada tijekom Drugog svjetskog rata, rekavši da nijedan građanin sada ne može izbjeći ono što je "nova stvarnost".

"Ili ćete pobijediti neprijatelja jedinstvenom šakom ili će neizbrisiva sramota kukavičluka, kolaboracije i izdaje progutati vašu obitelj", rekao je.

Ukrajinski napadi bespilotnim letjelicama unutar Rusije posljednjih su tjedana sve intenzivniji. New York Times je izvijestio da američke obavještajne službe vjeruju da Ukrajina stoji iza napada dronovima na Kremlj ranije ovog mjeseca.

Ukrajina nije javno priznala pokretanje napada na ciljeve unutar Rusije.

Rusko istražno povjerenstvo priopćilo je da je više dronova oboreno te da je došlo do manje štete zbog pada olupine, ali nije rekao koliko je dronova napalo.

Telegram kanal Baza, koji ima dobre izvore među ruskim sigurnosnim službama, rekao je da je oko 25 dronova napalo Moskvu. Ruska televizija citirala je neidentificirani izvor iz ministarstva unutarnjih poslova koji je rekao da je oboreno više od 10 dronova.

Andrej Vorobjov, guverner Moskovske oblasti, rekao je na Telegram kanalu da je nekoliko dronova oboreno dok su se približavali Moskvi.


Guverner Moskovske oblasti: Dronovi srušeni dok su se približavali Moskvi

Andrej Vorobjov, guverner Moskovske oblasti, rekao je na komunikacijskoj platformi Telegram da je nekoliko dronova srušeno dok su se približavali Moskvi, piše The Guardian.

Nije poznato tko ih je lansirao i njima upravljao.

Nekoliko ruskih kanala na Telegramu ustvrdilo je da je rano u četvrtak vatra otvorena na između četiri i 10 dronova koji su se kretali prema Moskvi i području oko grada.

AFP piše da je Moskva rijetko kada bila meta dronova, ali da su drugi gradovi često bili na udaru takvih napada.


Jedna osoba poginula u požaru u zgradi u Kijevu

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko rekao je da je jedna osoba poginula u požaru koji je izbio u stambenoj zgradi u kijevskoj četvrti Holosivski nakon što je na nju pali ostaci drona, piše The Guardian.

Kličko je dodao da je iz te zgrade evakuirano 20 osoba te da je jedna starija žena hospitalizirana. "Dvama je osobama licu mjesta pružena liječnička pomoć", rekao je Kličko.


Gradonačelnik Moskve: Nekoliko dronova udarilo u zgrade

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je u utorak da su dronovi udarili nekoliko zgrada u glavnom gradu Rusije te na njima prouzročili manju štetu, piše The Guardian.

Sobjanjin je dodao da u tim incidentima nije bilo teže ozlijeđenih.

- Sve hitne službe nalaze se na terenu - rekao je Sobjanjin.

Ruska državna novinska agencija RIA rekla je da je nekoliko stanovnika jedne stambene zgrade na jugu grada evakuirano.

Reuters piše da je nekoliko ruskih kanala na komunikacijskoj platformi Telegram ustvrdilo da je rano u utorak srušeno između četiri i 10 dronova.

Niti Reuters niti The Guardian nisu mogli potvrditi navedene tvrdnje.


Ukrajinske zračne snage uništile više od 20 dronova u napadu Rusije na Kijev

Ukrajinske snage protuzračne obrane uništile su više od 20 bespilotnih letjelica u zračnim napadima koje je Rusija pokrenula na Kijev u ranim jutarnjim satima u utorak, priopćile su ukrajinske vojne vlasti.

Rusija je u ranim jutarnjim satima u utorak pokrenula novi val napada na Kijev, uslijed kojeg je najmanje jedna osoba poginula, a četiri osobe su ozlijeđene.

Nazvavši to "masovnim" napadom pokrenutim u nekoliko valova, čelnik kijevske vojne uprave Serhij Popko, rekao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je Rusija izvela napad koristeći samo bespilotne letjelice Shahed iranske proizvodnje.

Bio je to treći napad na glavni grad u 24 sata. Nije poznato koliko je dronova Rusija lansirala.

Rusija je više puta napala glavni grad Ukrajine u svibnju kombinacijom bespilotnih letjelica i projektila, uglavnom noću, u očitom pokušaju potkopavanja volje Ukrajinaca za borbom nakon više od 15 mjeseci rata.

Napadi u utorak bili su 17. ruski zračni napad na Kijev ovog mjeseca i uslijedili su nakon što je grad dvaput napadnut u ponedjeljak, uključujući neuobičajeni udar tijekom dana.


Rusija pokrenula novi veliki zračni napad na Kijev

Rusija je u ranim jutarnjim satima u utorak pokrenula novi val napada na Kijev, a sustavi protuzračne obrane napadaju nadolazeće mete, rekli su gradski dužnosnici, dok su se sirene za zračnu uzbunu oglasile u nekoliko drugih regija.

"Masovni napad! Ne napuštajte skloništa", rekao je na Telegramu kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko.

Ukrajinske vojne vlasti su kazale da sustavi protuzračne obrane odbijaju napade. Krhotine koje su padale pogodile su nekoliko četvrti glavnog grada, uključujući povijesne četvrti Podil i Pecherskyi.

Kličko je rekao da je 27-godišnja žena prevezena u bolnicu nakon što je zadobila ozljede u jugozapadnom okrugu Holosivski.

Rusija je u svibnju više puta napala glavni grad Ukrajine kombinacijom bespilotnih letjelica i projektila, uglavnom noću kako bi nanijela psihološki stres ljudima, rekao je kijevski dužnosnik.

Napadi od utorka bili su 17. ruski zračni napad na glavni grad ovog mjeseca i uslijedili su nakon što je dvaput napadnut u ponedjeljak.


Volodimir Zelenski: ‘Donijeli smo odluku o pomicanju trupa‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da je "donijeta odluka" o trenutku u kojem će ukrajinske trupe krenuti prema naprijed, što se tumači kao još jedan od signala da je Kijev spreman započeti svoju kontraofenzivu.

Zelenski je u svojem noćnom obraćanju rekao da se sastao s vojnim dužnosnicima ne samo da bi raspravljao o obuci trupa, taktici i zalihama streljiva, već i o "tajmingu".

- To je najvažnije, tajming o tome kad ćemo krenuti naprijed. Odluka je donesena, rekao je Zelenski, a piše Sky News.


Troje mrtvih u požaru u skladištu papira u blizini Moskve

Tri su osobe poginule u požaru koji je izbio u utorak u ranim jutarnjim satima u skladištu papira u blizini Moskve, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA pozivajući se na hitne službe.

"Skladište s papirom i kartonom zapalilo se u Odintsovu blizu Moskve... tri radnika su poginula, požar je eliminiran", citiran je predstavnik hitne službe.

Uzrok požara nije poznat. Reuters nije mogao provjeriti izvješće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:01