DEKLARACIJA O MASAKRU

Rusija prvi put priznala da je pokolj u Katinu naredio Staljin

 AFP

MOSKVA - Donji dom ruskoga parlamenta Duma usvojio je jučer deklaraciju kojom se utvrđuje da je maskar poljskih časnika i intelektualaca u Katinskoj šumi 1940. naredio osobno Staljin, a riječ je o prvom državničkom dokumentu u kojem Rusi priznaju krivnju za taj pokolj koji je nazvan “zločinom”.

Kako prenosi poljska Rzeczpospolita, usvajanju deklaracije sa 324 glasa za, 56 protiv i dva suzdržana prethodila je rasprava u kojoj su zastupnici Komunističke partije predloženu deklaraciju nazvali pobjedom “göbbelsovske propagande”.

Važan korak

Staljinistički režim ubio je oko 22.000 Poljaka na području Katinske šume, a potom zato okrivio naciste. Mihail Gorbačov i Vladimir Putin ruski su čelnici koji su se svojedobno ispričali Poljacima, ali ovo je prvi takav službeni dokument. “Nedavno otkriveni dokumenti pokazuju razmjere te tragedije, ali i to da su zločin naredili osobno Staljin i drugi sovjetski vođe”, piše u deklaraciji.

Rusi su deklaraciju nazvali povijesnom, a pozdravili su je i poljski dužnosnici. Tako ju je predsjednik poljskog parlamenta Grzegorz Schetyna nazvao važnim korakom koji će sigurno poboljšati ozračje uoči posjeta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Varšavi idući mjesec.

Gdje su odgovorni?

Predsjednik oporbenog PiS-a Jaroslaw Kaczynski, čiji je brat Lech, bivši poljski predsjednik, poginuo u avionskoj nesreći kada je putovao u Katin odati počast žrtvama, bio je rezerviran: “Rusi su već prije priznali zločin. Riječ je o tome da se nađu odgovorni za njega, a obiteljima isplati odšteta”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:33