UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Lukašenko: ‘Europa će sutra gorjeti!‘

Pratimo ključne događaje 257. dana invazije Rusije na Ukrajinu
 Alexander Nemenov/Afp

Ključni događaji dana:

- Velika većina Ukrajinaca očekuje prosperitetnu budućnost u EU

- Lukašenko: Europa će sutra gorjeti!

- Putin: 50.000 mobiliziranih sada je u borbenim jedinicama

- Podoljak: Spremni smo za pregovore, ali ne s Putinom

- Ukrajina nacionalizirala pet strateških kompanija

- Kijev dobio prve protuzračne sustave NASAMS

- Prigožin: Umiješali smo se u izbore u SAD-u


Ugledni kremljolog: Objasnit ću vam zašto je Putin bio u zabludi

Tko pobjeđuje u Ukrajini može se činiti čudnim pitanjem s obzirom na katastrofalne rezultate ruske vojske, uspjeh ukrajinske protuofenzive ove jeseni i snagu zapadne koalicije u podršci Kijevu i kažnjavanju Moskve. No, ratovi nisu tako jednostavni, a globalne implikacije ovog regionalnog sukoba čine ga složenijim od većine. Također, tu je naravno i ruski predsjednik Vladimir Putin. Ruski vođa, kako neki neprestano ponavljaju, dobro igra i slabijom rukom pa se postavlja pitanje koji adut on ima u rukavu.

Upravo to je pitanje koje je Tobin Harshaw, urednik i autor u utjecajnom Bloombergu, postavio tijekom intervjua uglednom stručnjaku za rusku politiku, kremljologu Marku Galeottiju, autoru nove knjige "Putinovi ratovi: Od Čečenije do Ukrajine".

Galeottijevu analizu aktualne situacije u vezi rata u Ukrajini pročitajte OVDJE.


Velika većina Ukrajinaca očekuje prosperitetnu budućnost u EU

Najmanje 88 posto Ukrajinaca vjeruje da će njihova zemlja biti prosperitetna članica Europske unije za 10 godina, pokazuje anketa koju je u ponedjeljak objavio Kijevski međunarodni institut za sociologiju.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU ubrzo nakon što je Rusija pokrenula invaziju u veljači, a Kijev je dobio status kandidata u lipnju.

Invazija je ubila tisuće civila i opustošila ogromne dijelove teritorija i infrastrukture.

Ukrajinci su optimistični u pogledu svojih šansi za pridruživanje EU-u čak i na istoku zemlje, gdje su bile posebno teške borbe, pokazalo je istraživanje.

Sedamdeset šest posto tamošnjih ispitanika budućnost svoje zemlje vidi u EU. Samo 5 posto reklo je kako vjeruje da će rat na kraju ostaviti zemlju s uništenim gospodarstvom i izazvati veliki egzodus Ukrajinaca.


Lukašenko opet prijetio ratom i nuklearnim oružjem

Bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko smatra da građani europskih zemalja žele živjeti u miru, ali da njihovi čelnici nisu u stanju "ugasiti požar u vlastitom domu".

"Njemačka, čitava Europa - sada nema nikakvog lidera. Ali čak i da ih imaju... nisu u stanju ugasiti ni požar u vlastitoj kući", citira Lukašenka novinska agencija BelTA.

"Europljani ne žele ovaj rat. Oni dobro razumiju što se danas događa u Ukrajini. I ovdje, u Bjelorusiji, pokušavaju zapaliti požar. Već će sutra gorjeti cijela Europa", kaže Lukašenko.

Nadalje, smatra da je na Europljanima da zaustave konfrontaciju koja je, najzad, dovela i do ukrajinskog rata. Europske čelnike opisao je kao "luđake" koji nisu sposobni reći "ne‘ Washingtonu pa k tome i raspiruju vatru u regiji.

"Jesu li oni koji su dopustili Amerikancima da u Europu iskrcaju novi nuklearni arsenal pravi vođe? Oni su luđaci!", prenosi ruska agencija TASS.

Bjeloruski diktator skreće pozornost na ulogu SAD-a u sadašnjoj situaciji.

"Jedino čega se Amerikanci boje je nuklearno oružje. A ako se nuklearno oružje neće koristiti, onda će se boriti konvencionalnim oružjem. A gdje? Borit će se ovdje, na europskom tlu. U tom ćemo se metežu naći i mi", kaže Lukašenko.

Potom je događaje u Ukrajini nazvao katastrofom, dodajući da "nema zemlje u postsovjetskoj eri koja je primila tako velika strana ulaganja kao Ukrajina."


Ukrajina dobila prve protuzračne sustave NASAMS

Ukrajina je dobila prve protuzračne sustave NASAMS koji će "značajno ojačati" njezine oružane snage, objavio je u ponedjeljak ministar obrane Oleksij Reznikov.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je prošli mjesec da SAD ubrzava isporuku sofisticiranog sustava nakon razarajućih raketnih napada iz Rusije.

"Gle što je tu! NASAMS i Aspide raketni sustavi stigli u Ukrajinu!", napisao je Reznikov na aplikaciji Telegramu, zahvalivši Norveškoj, Španjolskoj i SAD-u.

Predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je prošli tjedan od čelnika skupine G7 pomoć u proturaketnim sustavima nakon vala ruskih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

"Moramo osigurati potpunu zaštitu ukrajinskog neba i da bi to ostvarili učinit ćemo sve moguće i nemoguće", rekao je Zelenski u subotu.


Ukrajina nacionalizirala pet strateških kompanija

Ukrajinsko ministarstvo obrane preuzelo je udjele u pet strateških kompanija u skladu sa zakonom o ratnom stanju, objavila su u ponedjeljak tri visoka ukrajinska dužnosnika.

Odluka je donesena na sastanku visokih dužnosnika za sigurnost 5. studenoga i stupila je na snagu sljedeći dan, rekao je tajnik vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov na brifingu.

Jaroslav Železnjak, prvi zamjenik predsjednika parlamentarnog odbora za financije, poreznu i carinsku politiku, rekao je u ponedjeljak da je Ukrajina za potrebe države u ratu nacionalizirala privatne udjele u pet strateških kompanija, uključujući proizvođača motora i energetsku tvrtku.

Nacionalno povjerenstvo za vrijednosne papire i tržište dionica nacionaliziralo je udjele u vlasništvu privatnih ulagača zbog izvanrednog stanja, pojasnio je Železnjak.

Objavio je tekst, kako je rekao, dokumenta povjerenstva u kojem se navodi da je riječ o proizvođaču motora Motor Sich, energetskim tvrtkma Ukrnafta i Ukrtatnafta, proizvođaču vozila AvtoKrAZ i proizvođaču transformatora Zaporozhtransformator.

Tvrtke su bile u djelomičnom vlasništvu države i povezane su s istaknutim poslovnim ljudima Igorom Kolomojskim, Vjačeslavom Bohuslavom i Kostiantinom Ževagom.

O nacionalizaciji su odvojeno izvijestili medijska kuća Ekonomična Pravda, pozivajući se na neimenovani izvor, i ukrajinska novinska agencija Interfax koja je objavila da je dobila kopiju dokumenta.

U dokumentu koji je objavio Železnjak navodi se da će nacionaliziranim udjelima, čija veličina nije nije navedena, upravljati ministarstvo obrane.

Dodao je da će poslovni ljudi dobiti odštetu u roku od godinu dana od završetka ratnog stanja.

Ratno stanje uvedeno je u veljači kada je Rusija napala Ukrajinu, podsjeća Reuters.


Podoljak: Spremni smo na pregovore, ali ne s Putinom

Mihajlo Podoljak, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da Kijev nikada nije odbio pregovarati s Moskvom i da je spreman za razgovore s budućim ruskim čelnikom, ali ne i s Vladimirom Putinom. Komentari Mihajla Podoljaka na Twitteru uslijedili su nakon izvješća Washington Posta u subotu u kojem se kaže da je Bidenova administracija privatno ohrabrivala ukrajinske čelnike da signaliziraju otvorenost za pregovore s Moskvom.

“Ukrajina nikada nije odbila pregovore. Naša pregovaračka pozicija je poznata i otvorena”, napisao je na Twitteru, poručivši da Rusija prvo treba povući svoje trupe iz Ukrajine. “Je li Putin spreman? Očito ne. Stoga smo konstruktivni u našoj procjeni: razgovarat ćemo sa sljedećim čelnikom Rusije”, napisao je Podoljak na Twitteru.


Putin: 50.000 mobiliziranih sada je u borbenim jedinicama

Vladimir Putin je rekao da se 50.000 ruskih vojnika pozvanih u sklopu njegove mobilizacije sada bori u borbenim jedinicama u Ukrajini, izvijestila je novinska agencija Interfax.

Putin je rekao da je 80.000 "u zoni specijalne vojne operacije", a ostatak od gotovo 320.000 regruta je u kampovima za obuku u Rusiji.

image
Mikhail Klimentyev/Afp

“Sada imamo 50.000 vojnika u borbenim jedinicama. Ostali još ne sudjeluju u borbama”, rekao je Putin tijekom posjeta regiji Tver, piše Interfax.

Putin je u rujnu najavio akciju "djelomične mobilizacije" za pozivanje stotina tisuća novih boraca u rat nakon što je Ukrajina ponovno zauzela velike dijelove teritorija u protuofenzivi.

Taj je potez izazvao egzodus stotina tisuća Rusa i pokrenuo antiratne prosvjede diljem zemlje, izvijestio je Reuters.


Prigožin: Umiješali smo se u izbore u SAD-u, miješamo se i nastavit ćemo to raditi

Jevgenij Prigožin, osnivač i vlasnik privatne plaćeničke vojske Wagner te bliski saveznik predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, rekao je u ponedjeljak da se miješao u izbore u Sjedinjenim Američkim Državama te da će to nastaviti raditi, piše Reuters.

Ovo je prvi puta da je osoba za koju se sumnjalo da se miješala u izbore u SAD-u to i priznala.

"Umiješali smo se u izbore u SAD-u, miješamo se i nastavit ćemo to raditi. Oprezno, precizno, kirurški i na naš način, onako kako to znamo", rekao je Prigožin na ruskoj društvenoj mreži VKontakte, tamošnjem pandanu Facebooka.

Prigožinova izjavi dolazi svega dan prije izbora za Kongres.

image

Joe Biden i Jevgenij Prigožin

/Rs/mpi/Capital Pictures/Profimedia/ Social Media/Willwest News/Profimedia/

"Tijekom naših operacija, odjednom ćemo odstraniti oba bubrega i jetru", rekao je Prigožin, međutim nije pojasnio što je točno mislio.

Iako je govorio da optužbe protiv sebe vezane uz petljanje u američke izbore percipira kao značku na koju je ponosan, Prigožin dosad nije javno priznao svoju ulogu iza farme trolova. Američki State Department ovog je ljeta objavio nagradu od 10 milijuna dolara za svakoga tko bi mogao pružiti informacije o inozemnim pokušajima uplitanja u izbore, uključujući bilo kakve detalje o ruskoj farmi trolova.


Kremlj: ‘Otvoreni smo za pregovore‘

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas medijima da je Rusija otvorena za pregovore, ali da ne može razgovarati s Kijevom, budući da Ukrajina odbija bilo kakve pregovore s Rusijom, piše Reuters.


Proruska propaganda širi se Njemačkom

Novo istraživanje pokazuje da sve više Nijemaca vjeruje da je Rusija morala napasti Ukrajinu kao odgovor na NATO provokaciju. Njemački mediji, služeći se tim istraživanjem, izvještavaju kako se proruska propaganda brzo širi njemačkim društvom. Međutim, neki analitičari smatraju da promjena mišljenja ima više veze s njemačkom unutarnjom politikom nego s ruskim utjecajem te da istraživanje ne donosi nikakve novosti. Više pročitajte OVDJE.


Šef Strateškog zapovjedništva SAD-a: ‘Rat Rusije i Ukrajine je samo zagrijavanje

Čelnik Strateškog zapovjedništva SAD‑a, admiral Charles A. Richard, smatra da je na pomolu veliki sukob Kine i Sjedinjenih Američkih Država, piše The War Zone.

Prema njemu, invazija Rusije na Ukrajinu je samo "zagrijavanje za duži sukob s Kinom koji prijeti SAD-u". Više pročitajte OVDJE.


Ruski propagandist ostao bez noge u Ukrajini

Ruski propagandist Semjon Pegov ostao je bez noge, javlja Twitter profil Nexta. Pegovu je amputirana desna potkoljenica nakon što je stao na minu.

Pegov je na minu navodno stao 23. listopada u okolici Donjecka.

Inače, tijekom rata u Ukrajini bio je vrlo aktivan u širenju lažnih vijesti pa je između ostalog tvrdio da je u Mariupolju "otkrio" NATO.ov laboratorij za biološko oružje, da Amerikanci šalju ISIS-ovce borce u Ukrajinu da se bore protiv Rusa, da je u Mariupolju vidio zastavu Al-Qaide pokraj zastave bataljuna Azov i slične besmislice bez stvarnih dokaza.

Njegov kanal YouTube je zbog širenja lažnih informacija ugasio još u ožujku.


Rusi citiraju Vučića: ‘Bitka za Herson odlučit će rat‘

Ruska državna agencija Tass prenijela je jutros nekoliko izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je predstojeću bitku za Herson nazvao ključnim događajem rata u Ukrajini:

- Ispred nas je teško razdoblje, sljedeća zima bit će još teža od ove, budući da nam predstoji bitka za Staljingrad - riječ je o odlučujućoj bitci u ratu u Ukrajini, bitci za Herson. Obje strane imaju tisuće tenkova, artiljeriju, avione... Zapad misli da će na ovaj način uništiti Rusiju, dok Rusija vjeruje da može zaštiti on što su zauzeli na početku rata i samim time privesti rat kraju. To će svugdje stvoriti probleme, citira Tass Vučića.


Britanci: ‘Rusi gube više zrakoplova nego što ih mogu proizvesti‘

Britansko ministarstvo obrane u svojem redovnom dnevnom izvješću o ratu u Ukrajini poručilo je da Rusi gube više zrakoplova nego što ih mogu proizvesti.

- Vrijeme koje je potrebno za trening kompetentnih vojnih pilota dodatno narušava mogućnost Rusa da obnove komponentnu borbenog zrakoplovstva, kažu Britanci.

image

Oboreni ruski borbeni avion, vjerojatno se radi o modelu Su-35S

Handout/Afp/Profimedia/Handout/Afp/Profimedia

Britanci se pritom pozivaju na brojke ruskih gubitaka koje iznose Ukrajinci, a koji tvrde da su Rusi dosad već izgubili 277 aviona, naprema 119 koje su izgubili tijekom desetgodišnje vojne intervencije SSSR-a u Afganistanu. Tome treba pridodati i 260 helikoptera za koje Ukrajinci tvrde da su Rusi izgubili od početka invazije 24. veljače.

No, moguće je da se radi o prenapuhanim brojkama. Naime, portal Oryx, koji gubitke zaraćenih strana dokumentira uglavnom vizualnim dokazima (zbog čega su one pak, vjerojatno manje od stvarnih gubitaka) tvrdi da su ruske nage od početka invazije izgubile 63 aviona i 57 helikoptera, što je osjetno manje od ukrajinskih procjena.


Gori zgrada željeznice u Donjecku

Zgradu željeznice u Donjecku guta plamen, javlja ruska državna agencija Tass. Rusi tvrde da je oštećen glavni dio zgrade, a kao uzrok požara navode granatiranje ukrajinskih snaga.

Prema Rusima, Ukrajinci su ispalili šest projektila kalibra 155 mm na centar Donjecka.


Zelenski: Ukrajina se priprema za nove napade na infrastrukturu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da se ta zemlja priprema za nove ruske napade na svoju infrastrukturu, nakon što je gradonačelnik Kijeva pozvao građane da se pripreme na najgori mogući scenarij.

Zemlja se u ponedjeljak suočila s manjkom od 32 posto u predviđenoj opskrbi električnom energijom, rekao je Sergej Kovalenko, izvršni direktor YASNO-a, glavnog kijevskog opskrbljivača energijom.

“Ovo je puno i to je viša sila”, rekao je. U međuvremenu su nacionalne energetske vlasti upozorile na planirana isključenja, ali i na moguća daljnja ograničenja u glavnom gradu i regiji oko njega, kao i u još šest regija u zemlji.

Upozorenja su uslijedila nakon što je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao stanovnike da "budu spremni na sve", uključujući najgori mogući scenarij u kojem glavni grad gubi struju i vodu.

"Ako imate proširenu obitelj... ili prijatelje izvan Kijeva, gdje postoji autonomna opskrba vodom, pećnica, grijanje, molimo vas da razmotrite mogućnost da ondje ostanete određeno vrijeme”, rekao je Kličko.

Predsjednik Zelenski je u svom noćnom video obraćanju istaknuo da je 4,5 milijuna potrošača već sada bez struje.

"Također razumijemo da teroristička država koncentrira snage i sredstva za moguće ponavljanje masovnih napada na našu infrastrukturu", rekao je. "Prije svega, energija. Konkretno, za to su Rusiji trebale iranske rakete. Mi se pripremamo na odgovor”, dodao je.

Zelenski nije detaljnije pojasnio svoju izjavu da su Rusiji potrebne iranske rakete za gađanje ukrajinske energetske infrastrukture.

Iran je u subotu prvi put priznao da je opskrbio Rusiju bespilotnim letjelicama koje Moskva koristi za gađanje elektrana i civilne infrastrukture, ali je napomenuo da to bilo prije početka rata. No, iranski ministar vanjskih poslova također je zanijekao da je Iran Rusiji isporučio rakete.


Herson ostao bez struje

Nakon što su Rusi objavili da su Ukrajinci raketama oštetili okupiranu branu u Novoj Kahovki, stigla je informacija da je Herson ostao bez struje.

image

Ulice Kijeva u mraku

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Agencija TASS prenijela je objavu hitnih službi da je raketa iz HIMARS-a pogodila i oštetila branu. Nešto kasnije RIA Novosti su objavile kako u Hersonu nema struje te da bi razlog tome mogla biti najava da uskoro počinje bitka za grad.


Privremeno prekinut promet na Krimskom mostu

Od 8. studenog promet na Krimskom mostu bit će privremeno prekinut zbog obnove nakon eksplozije koja se dogodila prije mjesec dana, objavilo je rusko ministarstvo prometa.

Sergej Aksenov, prvi čovjek Krima, poručio je građanima da izbjegavaju relaciju između poluotoka i oblasti Krasnodar, ali ako baš moraju, da koriste puteve na ‘novom ruskom teritoriju‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:06