NA KORMILU ZA SPAS

SAD: Ben Bernanke dobio još jedan mandat na čelu FED-a

WASHINGTON - Američki je senat danas potvrdio da će Ben Bernanke ostati još jedan mandat na čelu Američke središnje banke (FED).

Ova je odluka u senatu dobila 70 glasova, dok je 30 senatora bilo protiv.

Bernake je potvrđen unatoč kritikama da nije pravovremeno i na odgovarajući način reagirao na financijsku krizu te da je podržao masovna jamstva na Wall Streetu.

Pristaše mu pripisuju zasluge za iznalaženje plana za spas financijske industrije prije nego je pala u kolaps. Predvodio je najveće proširenje ovlasti središnje banke u njezinoj 95-godišnjoj povijesti kako bi se izbjegla druga Velika gospodarska kriza. Referentnu kamatnu stopu FED-a srezao je gotovo na nulu, ubacio je tisuću milijardi dolara u bankarski sustav i vodio spašavanje banke Bear Stearns te osiguravateljskog diva American International Group (AIG).

Njegova je pobjeda najtješnja u povijesti nominacija za čelnika FED-a.

U drugom mandatu (prvi mu istječe u nedjelju) morat će se suočiti s golemim nezadovoljstvom javnosti zbog velike nezaposlenosti i recesije. Morat će voditi najveće svjetsko gospodarstvo ponovo u rast i smanjiti nezaposlenost, koja se približila stopi od 10 posto, te spriječiti rast inflacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:38