JEDNA OD NAJJAČIH OLUJA U POVIJESTI

SAD: Oluja zahvatila 100 milijuna ljudi, otkazano 8400 letova

Upozorenja od 'opasne i smrtonosne snježne oluje' izdana su u više od polovice od 50 saveznih država. Snježni zapusi mogli bi biti i do 2,4 metra!
 AP

CHICAGO - Masivna snježna oluja zatrpala je snijegom veći dio površine Sjedinjenih Američkih Država otežavši prometovanje cestama te prizemljujući tisuće letova. Olujom je zahvaćeno oko 100 milijuna ljudi, to jest gotovo trećina SAD-a.

Škole i državni uredi zatvoreni su nakon upozorenja meteorologa na potencijalno smrtonosne vremenske uvjete.

Snažni vjetrovi te kiša koja se ledi na tlu pretvorili su prometnice u klizališta te rušili drveće i električne vodove. Meteorolozi upozoravaju na opasno niske temperature, zasljepljujući snijeg te snažne udare vjetra.

Olujna upozorenja izdana su u više od polovice od 50 saveznih država, od Sjeverne Dakote i Colorada pa sve dolje do Novog Meksika te od Teksasa preko Kansasa do Missourija i područja Velikih jezera kao i Pennsylvanie i Nove Engleske.

Na području Louisiane i Mississippija očekuju se pojave tornada te snžanih grmljavinskih oluja. U nekim dijelovima Oklahome, Teksasa, Wisconsina, Minnesote i Missourija do 15 sati je već napadalo između 15 i 30 centimetara snijega.

Za Chicago, meteorološka služba izdala je upozorenje od 'opasne i smrtonosne snježne oluje' s jakim vjetrovima te obilnim padalinama koja će u potpunosti prekinuti promet. Također, građanima je savjetovano da ne putuju bez ikakvih izuzetaka. Isto tako, stanovnici su upozoreni da i najobičnije čišćenje snijega ispred kuće može biti smrtonosno.

Guverner savezne države Illiois proglasio je izvanredno stanje te rasporedio 500 vojnika koji pomažu vozačima čija su se vozila našla zarobljena u snijegu. Izvanredno stanje proglašeno je i u Oklahomi i Indiani.

Federalna agencija za izvanredne slučajeve također je izdala upozorenje stanovništvu da se pripreme za oluju.

Do utorka ujutro više od 5700 letova je otkazano, a još 2700 planiranih za srijedu je odgođeno do daljnjeg zbog mjera predostrožnosti.

Najgori dio oluje očekuje se u utorak poslijepodne te navečer zbog dolaska velikih količina vlažnog zraka s područja Meksičkog zaljeva koji će nevrijeme pretvoriti u grmljavinsku oluju sa snijegom. Snježni zapusi mogli bi biti i do 2,4 metra.

- Od utorka do četvrtka nad područjem SAD-a očekuje se vrlo snažna oluja koja će zahvatiti više od 100 milijuna Amerikanaca. Predviđa se kako će biti jedna od deset najsnažnijih u povijesti SAD-a - izjavio je meteorolog prognostičar Paul Gross s WDIV-TV u Detroitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:53