PRESEDAN

SAD prvi put javno objavio broj raspoloživih nuklearnih glava

 Gary Dickerson

WASHINGTON - Višednevna redovna konferencija na kojoj se potpisnice 40 godina starog Pakta o neširenju nuklearnog oružja (NPT) svakih pet godina sastaju da bi sagledale njegovu primjenu, počela je u ponedeljak u sedištu UN oštrom konfrontacijom Irana i SAD.

Jedini državnik koji je došao na skup, iranski predsjednik Mahmout Ahmadinedžad rekao je u svojem govoru da nema nikakvih vjerodostojnih dokaza da njegova zemlja radi na nuklearnom oružju.

- Diljem svijeta danas ima 20 000 nuklearnih bojevih glava, od kojih polovica pripada SAD-u. A druge grupe nastavljaju razvijati nuklearno oružje pod isrpikom obrane, što je trend koji predstavlja kršenje obaveza iz NTP-a - rekao je Ahmadinedžad.

Dok su članovi delegacija SAD-a, Velike Britanije i Francuske u znak protesta napuštali salu, Ahmadinedžad je rekao i da su američki lideri postali 'najomraženiji u ljudskoj povjesti' zbog upotrebe nuklearnog oružja protiv Japana u Drugom svjetskom ratu te da i danas prijete time drugim zemljama, konkretno njegovoj.

- Jutros je iranski predsjednik ponudio iste istrošene, lažne i katkad divlje optužbe protivu SAD i drugih sudionika konferencije - rekla je četiri sata kasnije američka državna tajnica Hillary Clinton.

- Iran je jedina zemlja za koju je IAEA odbor guvernera utvrdio da se ne pridržava obaveza nuklearne sigurnosti. Jedina! - izjavila je Clinton i dodala da je vrijeme za 'oštar međunarodni odgovor'.

Clinton je istaknula i zančaj sporazuma o smanjenju nuklearnog aresnala koji su nedavno potpisali predsjednici Obama i Medvjedev, i najavila da će, slijedeći politiku otvorenosti, SAD objaviti brojke o svojem nuklearnom naoružanju.

Upravo u vrijeme njezinog govora Pentagon je objavio da SAD trenutačno ima 5.113 nuklearnih glava, za razliku od 60-ih godina prošlog stoljeća, kada ih je bilo oko 30 000. Brojka uključuje glave koje su aktivne, odnosno spremne za uporabu, kao i one u rezervi, ali ne precizira koliko ih je na jednoj, a koliko na drugoj strani.

Istodobno, broj nuklearnih glava koje čekajue demontiranje, a čije se punjenje po tvrdnji stručnjaka može ponovno iskoristiti za izradu nuklearnog oružja procijenjen je na 'nekoliko tisuća' i da će točan broj biti naknadno objavljen.

Nedavno potpisani Start sporazum sa Rusijom predviđa smanjenje aktivnih nuklearnih glava na obje strane na 1550, što je smanjenje u odnosu na 2200 iz sporazuma od 2002. godine.

Occekuje se da će u četiri tjedna ove konferencije SAD snažno lobirati za uvođenje daljih ekonomskih i drugih sankcija protiv Irana, te da bi po njenom završetku mogla u Vijeću sigurnosti UN-a biti donijeta i odgovarajuća rezolucija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 03:47