NOVA NESREĆA

SAD: U eksploziji poginulo 25 rudara

 AP

MONTCOAL - Najmanje 25 radnika je poginulo, a četiri se smatra nestalima u eksploziji rudnika kompanije Massey Energy u Zapadnoj Virginiji. Nesreća se dogodila u ponedjeljak u rudniku Upper Big Branch Mine u Montcoalu , poznatijem kao Whitesvilleu, i jedna je od najgorih u posljednjih nekoliko godina.

Rudnik ima dva skladišta za nuždu u kojima se nalaze zalihe hrane, vode i zraka za četiri dana i spasitelji se nadaju kako su rudari koji se smatraju nestalima uspješno stigli do tamo. Voditelj spasilačke akcije, Kevin Strickland, ističe kako su se njegove ekipe morale povući iz rudnika zbog opasnosti od nove eksplozije metana. Namjeravaju izbušiti rupu s površine te tako doći do izgubljenih radnika.

I direktor Massey Eneryja Don Blankenship je izjavio kako kompanija 'čini sve što je u njenoj moći da spasi preostale rudare'.

Massey je na svojim internetskim stranicama objavila kako je prošle godine broj nesreća u njihovim rudnicima pao na najnižu brojku u posljednjih šest godina. Međutim, prema saveznim statistikama, Upper Big Branch Mine je imao tri smrtna slučaja od 1998. i broj ozljeda gori od prosjeka za posljednjih deset godina. Dva su rudara poginula u rušenju svoga 1998. i 2001. dok je trećeg ubila struja prilikom servisiranja stroja.

Uprava rudnika više je puta upozorena na kršenje sigurnosnih propisa.

Rudnik Upper Big Branch koji zapošljava tek nešto više od 200 ljudi koristi tako zvanu ' longwall ' (dugačak zid) metodu rudarenja u kojoj se ugljen u velikim 'pločama' skida sloj po sloj te se rudari pomiču prema naprijed. Širina zida za rudarenje može biti i do 400 metara. Kritičar takve metode upozoravaju kako može doći do propadanja tla ili oštećenja građevina na površini.

Najgora nesreća u povijesti rudarenja u SAD-u dogodila se 1906. godine u rudniku Monongah, također u Zapadnoj Virginiji. U eksploziji je tada poginulo 362 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:52