ZAROBLJENI POD ZEMLJOM

Sibir: U eksplozijama metana poginulo 11, a 41 rudar ozlijeđen

Akcije spašavanja prekinute su nakon druge eksplozije koja je zatrpala i spasilačke ekipe. Pod zemljom su ostale zarobljene još 84 osobe
 AP

MOSKVA - Dvije snažne eksplozije pogodile su ovaj vikend najveći ruski podzemni rudnik ugljena pri čemu je poginulo najmanje jedanaest, a 41 radnik je ozlijeđen. Još 84 osobe, među kojima i spasilačke ekipe nakon prve eksplozije, ostale su zarobljene u rudniku.

Akcije spašavanja rudara obustavljene su nakon druge eksplozije koja se dogodila u nedjelju rano ujutro. Lokalni dužnosnik ruskog Ministarstva za krizne situacije Erem Arutunian izjavio je kako je vrlo malo vjerojatno da će se nastaviti jer radnici na površini pokušavaju izvuči metan iz rudnika na površinu.

Prva eksplozija, koju je vjerojatno uzrokovao metan, pogodila je rudnik Raspadskaya u zapadnom Sibiru nekoliko minuta prije ponoći u subotu kada je pod zemljom bilo 359 rudara.

Drugi udar, koja je uslijedio tri i pol sati kasnije, uništio je glavni otvor za zrak, ozrokovao još ozlijeda te povećao mogućnost još jedne eksplozije.

- Spasilačke službe nastavit će s radom tek kada se atmosfera u rudniku povrati. Slanje ekipa u rudnik sada bila bi smrtna kazna - objasnio je Aman Tuleyev guverner zapadnosibirske regije Kemerovo koja se nalazi oko 3000 kilometara istočno od moskve.

Rudnik Raspadskaya proizvodi oko osam milijuna tona ugljena godišnje.

Još uvijek nije točno poznato što je uzrokovalo eksplozije, no takve su nesreće vrlo učestale u Rusiji i drugim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Najčešće je krivac nedovoljna zaštita rudara od strane kompanija, ali i samih sebe.

U prosincu prošle godine, devet je rudara poginulo u eksploziji u ugljenu željezne rude na Uralu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:55