KRVAVA POSLA

Samo 4 mjeseca prije početka savezničkog bombardiranja Gadafi od Britanaca kupio oružje i njime ugušio ustanak

Parlamentarci svojim izvješćem potpuno su razotkrili britansko 'prljavo rublje', prodaju oružja nekim od najkrvavijih svjetskih režima vrijednu 2,3 milijarde funti
 SIPA

Britanija je Libiji prodala oružje svega četiri mjeseca prije nego li je Gadafi pobio na stotine prosvjednika protiv njegove diktature, otkriveno je u današnjem izvješću britanskog parlamenta, prenosi DailyMail .

Osim Libije, u izvješću se spominju i ostali sjevernoafrički i bliskoistočni režimi.

Britanski ministri odobrili su izvoz snajperskih pušaka, municije, suzavaca i ostalog oružja i sredstava za kontroliranje mase u Tripoli, prije nego li je pukovnik Moamer Gadafi na prodemokratske zagovornike poslao vojsku i ugušio ustanak u krvi.

Parlamentarci svojim izvješćem potpuno su razotkrili britansko "prljavo rublje", prodaju oružja nekim od najkrvavijih svjetskih režima. Tvrde da su britanske vlade jedna za drugom krivo procjenjivale rizike takvih političkih poteza.

Prema službenim brojkama Britanija je odobrila izvoz oružja u vrijednosti 2,3 milijardi funti u 16 zemalja u posljednje gotovo dvije godine.

Od toga, britanski izvoz oružja samo u Libiju vrijedan je 61,3 milijuna funti. Više od tisuću libijskih državljana ubijeno od početka libijskog ustanka.

Osim Libije, Britanci su oružje prodali i Bahreinu, u vrijednosti 6 milijuna funti. Najmanje 26 civila je ubijeno, a još ih je oko 1000 ranjeno u nedavnim prosvjedima u toj arapskoj kraljevini.

U izvješću se još navode: Saudijska Arabija (1,7 milijarda funti), Egipat (20,4 milijun funti), Alžir (276,9 milijun funti) i UAE (52,8 milijun funti).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 23:17