AMERIČKI IZBORI

Senator preuzeo inicijativu i puše za vratom Clinton

 Reuters

Senator Bernie Sanders uvjerljivo je pobijedio Hillary Clinton na sva tri subotnja birališta, pokazujući da utrka za demokratsku nominaciju nije još niti približno gotova, prenosi New York Times.

Sanders je trijumfirao u saveznim državama Washingtonu, Aljasci i Havajima, gdje populacijom dominiraju liberalni bijelci. Vodstvo Clinton ispred Sandersa sada iznosi 280 delegata koji se dodjeljuju na temelju glasovanja i 440 superdelegata koji broje stranačke ljude i izabrane dužnosnike.

'Znali smo od prvog dana da ćemo se politički mučiti na Jugu', rekao je Sanders. 'No, znali smo da će se situacija poboljšati kada dođemo na Zapad.'

Sandersove pobjede u subotu doduše nisu bile neočekivane zbog demografije država u kojima su se održale jer sve tri države imaju relativno mali udio crnačke i latino populacije u ukupnom broju birača, a te su manjine za sada većinom naklonjene Clinton.

Republikanci nisu imali izbore u subotu. Obje stranke izaći će ponovno na izbore 5. travnja u Wisconsinu, a demokrati će nakon toga održati izbore 9. travnja u Wyomingu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:02