EPILOG SKANDALA

SIN PAKISTANSKOG IMIGRANTA Sajid Javid novi britanski ministar unutarnjih poslova

 Profimedia, Zuma Press - News

ZAGREB - Sajid Javid, bivši investicijski bankar pakistanskog podrijetla, imenovan je novim britanskim ministrom unutarnjih poslova nakon što je Amber Rudd u ponedjeljak podnijela ostavku pod pritiskom kritika oko slučaja karipskih useljenika koje se pogrešno označilo kao ilegalne imigrante, prenosi BBC.

Javid je sin pakistanskog vozača autobusa koji je s obitelji stigao u Ujedinjeno Kraljevstvo u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, a dosad je bio tajnik ministarstva za zajednice, lokalne vlasti i stanovanje.

Taj je 48-godišnji bivši investicijski bankar i zastupnik iz okruga Bromsgrovea bio je i tajnik za gospodarstvo i kulturu. U parlament je ušao 2010., podržavao je ostanak Britanije u Europskoj uniji, no smatra ga se euroskeptikom.

Rudd je podnijela ostavku jer je "nenamjerno dezinformirala" zastupnike onime što je znala o migrantskim kvotama.

Njezin odlazak dolazi nakon dva tjedna skandala oko potomaka takozvane "generacije Windrush", pozvane u Britaniju kako bi se popunio nedostatak radne snage u razdoblju između 1948. i 1971. godine, koji su nedavno označeni kao ilegalni imigranti.

Javid je tijekom vikenda za Sunday Telegraph rekao da ga je taj slučaj osobno pogodio jer dolazi iz obitelji imigranata.

"To je mogla biti moja majka, moj otac ili ja", naglasio je novi ministar, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2022 22:15