MIROVNI PLAN

Sirijski veleposlanik u UN-u potvrdio prihvaćanje roka 10. travnja

 AFP

NEW YORK - Sirijski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima u ponedjeljak je rekao da je Damask prihvatio 10. travnja kao krajnji rok za djelomičnu provedbu mirovnog plana izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana, ali je istaknuo da želi istu obvezu i od oporbe.

"Sirijska vlada se obvezala, no očekujemo od Kofija Annana i nekih drugih strana u Vijeću sigurnosti da osiguraju istu vrstu obveze od oporbe. Plan neće biti uspješan ako se na njega svi ne obvežu", rekao je novinarima veleposlanik UN-a Bašar Džafari.

"To je po zajedničkom dogovoru našeg ministra i Kofija Annana", odgovorio je na pitanje tko je sugerirao 10. travnja kao krajnji rok.

Glasnogovornik Kofija Annana je izjavio da će, ako Annan potvrdi da je došlo do povlačenja sirijske vojske 10. travnja, obje strane imati 48 sati za prekid sukoba.

Sirija obećala povući vojsku iz gradova do 10. travnja

ŽENEVA - Sirijska vlada obavijestila je međunarodnog posrednika Kofija Annana da provodi plan povlačenja svih vojnih postrojbi iz gradova do 10. travnja, rekao je u ponedjeljak Annanov glasnogovornik Ahmad Fawzi.

Ako će Annan, izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju, potvrditi da je povlačenje izvršeno do 10. travnja, onda će sirijska vlada i oporba imati 48 sati da prekinu sukobe, rekao je Fawzi.

"Sirijci su nam rekli da su donijeli plan za povlačenje njihovih vojnih postrojbi iz naseljenih i okolnih područja. Provedba tog plana počela je jučer (u nedjelju) i bit će dovršena do 10. travnja", rekao je Fawzi agenciji Reuters u Ženevi nakon što je Annan izvijestio UN-ovo Vijeće sigurnosti.

"Ako ćemo moći potvrditi da se to dogodilo 10. travnja, onda će početi odbrojavanje za prekid neprijateljstava i sa strane oporbe. Očekivat ćemo od obje strane da prekinu sukobe u roku od 48 sati", rekao je Fawzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:38