SPREMA SE REFERENDUM

SIROMAŠNE UMIROVLJENIKE ŽELE POSLATI U KOMUNU U MAROKO 'Tamo bi puno bolje živjeli za isti novac'

Zastupnik Narodne stranke u parlamentu Yves Nidegger je čak odabrao mjesto za tu «švicarsku enklavu» na obali Atlantskog oceana, točno preko puta Kanarskih otoka, kod grada Tan-Tan, 300 kilometara južnije od Adagira
 Damjan Tadić/CROPIX

U Švicarskoj bi se uskoro trebao održati referendum o prijedlogu Yvesa Nideggera, zastupnika Narodne stranke u parlamentu, kojim se predlaže da ta zemlje u Maroku izgradi «švicarsku komunu» gdje bi se slali siromašniji umirovljenici koji bi tako mogli živjeti puno bolje za «isti novac» koji im u Švicarskoj nije dovoljan. Nideggre je čak odabrao mjesto za tu «švicarski enklavu» na obali Atlantskog oceana, točno preko puta Kanarskih otoka, kod grada Tan-Tan 300 kilometara južnije od Adagira.

Naime kako kaže Nidegger u Maroku je medicinska pomoć te svi ostali rashodi za život puno manji nego u Švicarskoj te time misli jednim udarcem «ubiti više muha». Prvo, rasteretiti socijalna davanja te oživiti prodaju nekretnina, jer se pretpostavlja da bi ti starci prije preseljenje u Marko prodali svoje kuće i stanove u Švicarskoj piše Tribune de Genève.

No, napominje Nidegger «marokanski Švicarci» se ne bi lišili državljanstva i država bi se i dalje brinula o njima.

- Uvjeren sam da će svaki umirovljenik od 65 do 80 godina radije uzeti kuću na obali mora u Maroku gdje će imati poslugu i skrb, nego se tiskati u dvosobnom stančiću negdje u siromašnim četvrtima Ženeve, kaže domišljati Yves Nidegger. No, ne zna se kako će proći njegov prijedlog jer prema istraživanjima Swiss Lifea tek 9 posto starijih Švicaraca bi se odlučilo na život u inozemstvu, radije bi se, želi njih 66 posto, preselili u švicarsku unutarnjost na selo.

Na Nideggerov prijedlog nisu dobro reagirale ni umirovljeničke udruge koja se protive takvom rješavanju problema starije populacije, a i iz liječničkih udruga poručuju da «marokanske zdravstvene i medicinske usluge dosta zaostaju za švicarskima».

- Mi ne možemo eksportirati naše umirovljenike kao radioaktivni otpad , poručuju iz udruge AVIVO koje brine za potrebe umirovljenika u Švicarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:54