ANĐELICE IZ MARAKEŠA

FOTO: NIKAD IH NE BISTE ONDJE OČEKIVALI Upoznajte žensku motorističku bandu iz Maroka

 Taymour Gallery

Marokanski umjetnik s prebivalištem u Velikoj Britaniji Hassan Hajjaj napravio je zanimljivu seriju fotografija koje prikazuju žensku motorističku bandu iz Marakeša. Ove fotografije dio su izložbe imena 'Marakeški anđeli', a nastale su na ulicama tog marokanskog te su svojevrsna posveta motorističkoj kulturi mladih žena iz Marakeša.

Na fotografijama se tako mogu vidjeti žene s naočalama na glavi, obučene u šarene tradicionalne haljine i s maramama preko glave.

One predstavljaju spoj tradicionalne kulture i modernog feminizma, a mnoge od njih govore nekoliko jezika. Pored toga što su majke, one su i zaposlene puno radno vrijeme.

U razgovoru za magazin Vice, umjetnik Hassan Hajjaj je ispričao kako unatoč tome što je koncept motorističke bande imaginaran, ipak je stvarna strast prema motorima koja ga je inspirirala za ovu seriju fotografija.

- Marakeš je stvarno grad motora, svi ih voze. Žene, djeca, stariji ljudi, svi. Nekoliko motora na fotografijama smo posudili, ali većina su njihovi vlastiti motori. Ne postoje stvarne motorističke bande - pojasnio je umjetnik čija se izložba trenutno održava u New Yorku.

Iako je fotografirao i život u Marakešu, ipak su ga najviše fascinirale samo žene.

- Impresioniran sam njihovom snagom i njihovom željom da pokažu svoju neovisnost kao normalnu. Jedna od njih, Karima, je bila inspiracija. Ona nosi veo i odjeću od divnog tekstila, i tako odjevena vozi motor. Ona je normalna žena koja radi osam do deset sati dnevno. Govori četiri ili pet jezika te ima dvoje djece - zaključio je umjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 04:53