MAUZOLEJ FAŠISTIČKOM MARŠALU

Skandal u Italiji: Država dala 127 tisuća eura za spomenik rasističkome masovnom ubojici Grazianiju!

Mauzolej maršalu Rodolfu Grazianiju, koji je dala za 127.000 eura podići oblast Lacij, izazvao je indignaciju u Corriereu della Sera, gdje je Gianantonio Stella opisao toga visokoga vojnog i fašističkog dužnosnika kao najgorega masovnog zločinca fašističke ere, zgražajući se što se nitko u Italiji ne zgraža nad njegovim državnim veličanjem.

Osuđen nakon rata

Graziani je, doduše, osuđen poslije rata na 19 godina zatvora (i to isključivo radi veleizdaje, jer se 1943 pridružio Mussoliniju kao ministar rata), ali je odležao samo četiri mjeseca.

Ubijao u Etiopiji

Kao viceguverner Cirenaike 1930 je premjestio nekoliko stotina tisuća (!) libijskih Arapa. Za marša od nekoliko stotina kilometara kroz pustinju poginulo je više od 10.000 civila, a još više zatim u koncentracionim logorima. Proveo je “etničko čišćenje” na granici genocida.

Kao potkralj Etiopije naredio je 1935 korištenje bojnih otrova koji su pobili i braniteljske trupe, i civile, i stoku. Da bi se osvetio za atentat 1937, naredio je trodnevno ubijanje bilo kojega živog Etiopljanina u Addis Abebi: oko 30.000 mrtvih. Uvjeren da etiopska koptska crkva podržava otpor protiv Talijana, naredio je vojnicima da u samostanu Debrá Libanós (etiopski “Vatikan”) nožem zakolju jednoga po jednoga svećenika i biskupa, njih oko 4200. Tjedan kasnije akciju je pohvalio milanski nadbiskup kardinal Ildebrando Schuster.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:07