HRVATSKA I SLOVENIJA RIJEŠILI ZADNJE PITANJE

'SLOVENIJA JE POSTIGLA SVOJ CILJ, A ULAZAK HRVATSKE U EU 1. SRPNJA JE SASVIM IZGLEDAN' Janša u slovenskom parlamentu

Slovenian Prime Minister Janez Jansa adresses the Slovenian National Assembly in Ljubljana on February 27, 2013. Slovenia's parliament started debates today in the lead-up to a no-confidence vote that was expected to spell the end of Prime Minister Janez Jansa's one-year-old government. The motion was filed last week by the main opposition party Positive Slovenia as Jansa's five-way coalition crumbled under his refusal to resign over corruption claims. AFP PHOTO / JURE MAKOVEC
 AFP

LJUBLJANA - Potvrđivanjem memoranduma slovenske i hrvatske vlade o Ljubljanskoj banci i postupku ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU u slovenskom parlamentu, članstvo Hrvatske u EU sa 1. srpnja postaje sasvim izgledno, ocijenio je u četvrtak u slovenskome parlamentu predsjednik vlade Janez Janša .

"Mislim da smo danas riješili zadnje pitanje koje je priječilo Sloveniji da ratificira hrvatski pristupni ugovor. Parafiranje sporazuma danas je pozdravila i Europska unija, a riječ je o kompromisu kojim je Slovenija postigla svoj cilj", rekao je Janša u svom govoru zastupnicima. Dodao je da je glavni cilj Slovenije bio vraćanje pitanja prenesene devizne štednje u okvir sukcesijskih pregovora, a svoj je cilj prema njegovim riječima ispunila i Hrvatska jer će slovenski parlament sada ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU.

MILANOVIĆ: 'Gotovo je! Riješili smo problem sa Slovenijom' JANŠA: 'Ratificirat ćemo hrvatski Pristupni ugovor u roku 30 dana'

"Postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora završen je ili barem započet praktički u svim članicama EU i mislim da sada postoje ozbiljni argumenti za očekivanje da će Hrvatska 1. srpnja ove godine postati punopravna članica", rekao je Janša.

"S ulaskom Hrvatske u EU sva će četiri slovenska susjeda biti članice, s Hrvatskom koja ulazi u jedinstveni europski gospodarski prostor nestaje carinska granica iako će granica schengenskog prostora još nekoliko godina ostati", istaknuo je Janša.

Predsjednik slovenske vlade na odlasku založio se za politiku reformi u Sloveniji, čime bi kako je dodao, ona davala primjer državama zapadnog Balkana koje imaju europsku perspektivu i računaju na članstvo.

Slovenija je za njihovo uključivanje u EU zainteresirana tim prije jer očekuje da će se tako brže rješavati još neriješena sukcesijska pitanja među sljednicama nekadašnje SFRJ, ocijenio je Janša u govoru parlamentarcima.

"Jedan od dodatnih motiva za slovenski interes da se Europska unija i dalje širi na regiju zapadnog Balkana jest činjenica da će te države, kad uđu u EU ili neposredno prije toga, biti zainteresiranije za rješenje pitanja sukcesije", rekao je Janša.

"Pitanja iz sporazuma o sukcesiji koja za sada nisu riješena tada će biti lakše riješiti. Zbog toga je sporazum o sukcesiji slijednica SFRJ iz 2001. godine značajan i s aspekta širenja Europske unije", rekao je Janša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:19