AFERA PATRIA

SLOVENSKI AKADEMSKI SLIKAR ČETIRI GODINE OD PRESUDE MORA U ZATVOR Skrivao se u Bosni i Hercegovini, posao žalbe: 'Ne mogu u zatvor zbog dijabetesa'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.09.2018. u 18:17

Slunj, 200916.
Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju odrzao se Dan za medije medjunarodne vojne vjezbe IMMEDIATE RESPONSE 16. To je multinacionalna godisnja vojna vjezba koja se istovremeno provodi na podrucju Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Na vjezbi sudjeluju pripadnici oruzanih snaga deset zemalja (Hrvatska, Sjedinjene Americke Drzave, Slovenija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Madjarska, Makedonija i Velika Britanija), a planira ju i vodi Zapovjednistvo americkih snaga za Europu.
Na fotografiji: Slovenska patria.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Foto: Robert Fajt / CROPIX

Slovenski akademski slikar Jure Cekuta završio je u četvrtak u zatvoru, više od četiri godine nakon izrečene presude u aferi Patria, prema nazivu oklopnih vozila finskog proizvođača koji je optužen da je posao za slovensku vojsku postigao pogodovanjem.

Cekuta (66), poznat u političkim krugovima i kao lobist i nekadašnji prijatelj pokojnog predsjednika Janeza Drnovšeka bio je osuđen u travnju 2004. godine, ali se pred izdržavanjem kazne najprije skrivao u Bosni i Hercegovini, gdje je najprije tražio azil, a zatim i državljanstvo.

Prije četiri godine Cekuta je osuđen na 4 godine i 4 mjeseca zatvora jer je kao lobist neovlašteno došao do tajnih podataka o natječaju ministarstva obrane da kupi oklopna vozila i predao ih austrijskom predstavniku finske tvrtke Patria Wolfgangu Riedlu, čime je finska kompanija stekla prednost na javnom natječaju za opremanje slovenske vojske i taj posao na kraju dobila.

Bezuspješno je podnosio žalbe na presudu i tvrdio da ne može u zatvor zbog teškog oblika dijabetesa, no taj mu je argument odbijen, pa je u četvrtak prisilno priveden u centralni zatvor u Dobu, potvrdile su pravosudne vlasti.

Prema presudi iz 2014. godine, Cekuta bi osim toga trebao državi vratiti 460.000 eura koje je primio za svoje usluge.

Na suđenju u slučaju "Patria 2" uz Cekutu je na nešto manju kaznu, a koju je već odslužio, bio osuđen i dužnosnik ministarstva obrane Peter Zupan. Cekuti je Zupan predao tajnu dokumentaciju ministarstva s tehničkim i drugim uvjetima za oklopne transportere i oružje dok još nije bio objavljen međunarodni natječaj.

Patria je taj posao i dobila, ali je on poslije bio sporazumno raskinut nakon političke afere u kojoj se tadašnjeg premijera Janeza Janšu optuživalo da je preko posrednika Patriji pogodovao da dobije posao, a on je za to primio naknadu, što je Janša stalno negirao.

Janša je bio osuđen na zatvorsku kaznu i neko je vrijeme proveo u zatvoru, ali je presudu poništio ustavni sud, nakon čega je predmet otišao u zastaru.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo