REAKCIJA IZ SUSJEDSTVA

Slovenski premijer čestitao Plenkoviću: ‘Vjerujem da će se naši odlični odnosi nastaviti‘

‘Mi smo u Sloveniji zadovoljni jer vjerujem da smo u zadnje dvije godine napravili veliki korak naprijed u odličnim odnosima‘, rekao je Robert Golob

Robert Golob

 Jure Makovec/AFP

Slovenski premijer Robert Golob izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da je čestitao Andreju Plenkoviću na izbornoj pobjedi i rekao kako vjeruje da će i dalje biti premijer.

“Ja sam još sinoć čestitao na pobjedi Plenkoviću, sadašnjem i vjerujem budućem premijeru”, rekao je Golob po dolasku na drugi izvanredni samit EU-a.

“Mi smo u Sloveniji zadovoljni jer vjerujem da smo u zadnje dvije godine napravili veliki korak naprijed u odličnim odnosima i vjerujem da će se s novom vladom s istim vodstvom ti odlični odnosi nastaviti”, rekao je Golob.

Golob je u srijedu prvi dan samita zastupao Plenkovića, koji je zbog izbora ostao u Zagrebu, ali je u četvrtak doputovao u Bruxelles.

Prvi dan izvanrednog samita čelnici su posvetili vanjskopolitičkim temama, prije svega situaciji na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael te su odobrili nove sankcije protiv iranskog režima.

Također su pozvali da se Ukrajini što hitnije dostave sustavi za protuzračnu obranu.

Drugi dan samita posvećen je gospodarskim pitanjima. Bivši talijanski premijer Enrico Letta predstavit će čelnicima svoje izvješće o budućnosti europskog jedinstvenog tržišta. Čelnici EU-a zadužili su Lettu da pripremi to izvješće u lipnju prošle godine.

Lettino izvješće, odnosno budućnost jedinstvenog tržišta i konkuretnost europskog gospodarstva, središnja je tema ovoga izvanrednog samita, ali je malo pala u sjenu zbog zaoštravanja situacije na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael.

Čelnici će također razgovarati o strateškim prioritetima EU-a za razdoblje 2024. do 2029.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 08:46