VIRUTALNA PROVOKACIJA

Slovenski skinheadski na Facebooku izmislili ulične napade na antifašiste

 Goran Mehkek/CROPIX

LJUBLJANA - Skupina slovenskih neonacista iskoristila je Facebook kako bi u slovenskoj javnosti izazvala dojam da se borba fašista i antifašista prebacila s internetskog fronta na ulični.

Naime, u Facebook grupu 'Protiv neonacista u Sloveniji' upisalo se više od 2000 članova, samo kako bi se pokazalo da je riječ o grupi koju su pokrenuli upravo 'skinheadski'. Na podvalu je nasjeo i jedan ugledni dnevni list koji je uzeo neprovjerene tvrdnje i komentare s Facebooka kao dokaz da se 'rat' neonacista i ljevičara preselio na ulice Ljubljane.

Odmah nakon otkrića prijevare, skupina 'Domoljubi', koja okuplja mlade desničare i skinheadske, priznala je da je izmislila nedavne ulične napade ultradesničarskih grupa.

Skupina se brani tvrdnjom kako je provodila 'medijski eksperiment' ne bi li dokazala da slovenski mediji pristrano prate teme o nacionalnoj, vjerskoj i drugoj netoleranciji zbog želje da Sloveniju pretvore u 'multikulturno' društvo čemu se 'Domoljubi' snažno protive.

Ljubljanski je dnevni list 'Dnevnik' izmišljenom ratu fašista i neofašista posvetio i jedan dio naslovnice, no kasnije je priznao da je nasjeo na prijevaru. Novinar koji je pisao priču ističe da je u članku napisao da policija nije potvrdila 'navodne' napade te smatra da je bio korektan.

Isti listi u današnjem broju piše kako je Facebook grupa 'Protiv neonacista u Sloveniji' bila očita provokacija i podvala desničarskih ekstremista među mladima te izražava bojazan kako su skinheadsi na taj način pokušali doći do osobnih podataka svoji protivnika na internetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:54