SMRTONOSNI PROSTOR

SMRT IZNAD OGLEDALA Najveća solarna elektrana na svijetu spržila na smrt 28.000 ptica

Čest prizor nad najvećom svjetskom solarnom elektranom su tragovi dima do kojih dolazi bez upozorenja, piše Engadget.com.

No bolji pogled na tu pojavu pokazuje kako je izvor dima ptica koja je nenamjerno zalutala u vrućinu nad reflektirajućim ogledalima solarnog postrojenja.

Naime, postrojenje BrightSource Energy u kalifornijskom gradu Ivanpahu koristi posebnu metodu za pretvaranje zraka u paru. Sunčeva energija reflektira se sa 300.000 ogledala prema jednoj točki gdje se koristi za pokretanje parnih turbina.

Veliki minus je to da je smrtonosna za životinje koje zalutaju u taj prostor. Za taj problem se znalo i prije nego što je postrojenje otvoreno, no sad se umiješala vlada.

Naime, vladini inspektori za divlje životinje vjeruju da insekte privlači jaka refleksija s ogledala što, pak, vuče ptice u njihovu propast. BrightSource smatra da je problem prenapuhan i tvrdi da samo 1000 živih bića strada na godinu, no Centar za biološku raznovrsnost smatra da je stvarna brojka bliža 28.000.

Američka služba za ribu i divlji svijet traži da kompanija da više informacija i točnu procjenu smrti ako želi da joj savezna država Kalifornija odobri bilo kakve nove dozvole za solarna postrojenja.

Jedan od razloga je taj što je iduća planirana lokacija za novo postrojenje u blizini granice Kalifornije s Arizonom direktno smještena ispod rute koju koriste rijetke ptice poput Surog orla i Sivi sokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:59