BUDUĆNOST

MEGAPROJEKT VRIJEDAN MILIJARDU DOLARA Za samo nekoliko mjeseci izgradit će ogromno energetsko postrojenje, najveće na svijetu svoje vrste!

Ilustracija: Najveća solarna farma u Europi, Cestas park u Francuskoj
 Regis Duvignau / REUTERS

Ogromna solarna farma i pripadajuće postrojenje za skladištenje energije vrijedno milijardu dolara izgradit će se u australskoj regiji Riverland do kraj ove godine, piše Associated Press.

Jedan od investitora na projektu, Lyon Group, objavio je da će ovaj sustav biti najveći na svijetu te vrste, s instaliranih 3,4 milijuna solarnih panela i 1,1 milijuna akumulatora.

Iz te tvrtke kažu da će gradnja početi za nekoliko mjeseci i da će se projekt dovršiti do kraja godine neovisno o rezultatima natječaja savezne države Južne Australije za izgradnju velikog postrojenja za čuvanje energije iz obnovljivih izvora.

Jedan od većih partnera u Lyon Grupi, David Green, kaže da će sustav izgrađen na privatnom zemljištu biti značajan poticaj za ekonomiju Južne Australije: - Kombinacija solarnih ploča i akumulatora će značajno ojačati kapacitete obnovljive energije dostupne na tržištu Južne Australije, rekao je Green.

Premijer Južne Australije (inače jedne od šest saveznih država Australije, uz dva teritorija), Jay Weatherill, pohvalio je inicijativu Lyon grupe koja će rezultirati solarnom farmom s 330 MW instaliranog kapaciteta (11. najvećom na svijetu), kao i postrojenjem s najmanje 400 MWh kapaciteta za čuvanje energije.

- Ovakvi projekt, projekti s energijom iz obnovljivih izvora, predstavljaju budućnost - rekao je.

Inače, ako Lyon grupa pobijedi na javnom natječaju za izgradnju postrojenja koje će čuvati energiju, dobit će 150 milijuna dolara za svoj projekt. Weatherill je rekao da će rezultati natječaja biti poznati u narednim tjednima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:36