PETOSATNI RAZGOVOR

ŠOKANTNI INTERVJU HILLARY CLINTON ‘Kako sam spasila silovatelja 12-godišnje curice’

Petosatni razgovor za Esquire razotkriva ne baš empatičnu stranu bivše prve dame SAD-a
 Getty Images

Bivša državna tajnica, prva dama i američka senatorica Hillary Clinton nije uvijek bila borac za prava djece i žena, što je imidž kojim se voli pohvaliti u javnosti. Dapače, u najvažnijem slučaju iz njezine odvjetničke karijere koji datira iz 1975. godine uspjela je osloboditi svog klijenta, tada 41-godišnjeg Thomasa Alfreda Taylora optuženog za silovanje 12-godišnje djevojčice.

Taj slučaj je otprije poznat javnosti, no sada su se novinari Washington Free Beacona domogli nikad objavljenog petosatnog intervjua koji je Clinton dala prije 30-ak godina novinaru Royu Reedu za Esquire magazine.

Šokantni smijeh

Clinton su već ranije, uoči Obamine kampanje, napadali zbog kontroverzne odvjetničke taktike jer je napala djevojčičin kredibilitet tvrdeći da je i u prošlosti imala lažnih optužbi, ali način na koji je reagirala u spomenutom intervjuu bio je sve samo ne primjeren. Govoreći o detaljima kako se uspjela nagoditi i osloboditi svog klijenta jer je tužiteljstvo izgubilo ključni dokaz, Clinton se posve šokantno nasmijala, nakon što je dala do znanja da sumnja u Taylorovu nevinost. Njezino tadašnje ponašanje, kako navode američki mediji, moglo bi sada ozbiljno naštetiti ambicijama da se kandidira za američku predsjednicu. Svog je klijenta opisala kao okrutnu osobu, istodobno opisujući taj slučaj koji je vodila kao 27-godišnjakinja kao “vrlo zanimljivim”.

- Naravno, tvrdio je da je nevin. Na poligrafu je prošao, što je zauvijek uništilo moje povjerenje u njihovu pouzdanost - kazala je Clinton i nasmijala se.

Dokaz

Najviše se smijala opisujući kako je kriminalistički laboratorij uništio ključni dokaz protiv njezina klijenta, zbog čega je oslobođen. O groznom zločinu govorila je kao da razgovara o nekoj “lajt” temi.

Iako je profesor etike prava Ronald Rotunda stao u obranu kolegice rekavši da nije odvjetnički posao vjerovati u klijentovu nevinost, već učiniti sve za njega u zakonskim okvirima, sada se potegnulo i jedno drugo pitanje - je li Clinton govoreći tada o slučaju povrijedila tajnost odnosa između klijenta i odvjetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:57