RATNE STRAHOTE

ŠOKANTNI IZVJEŠTAJ UN-a 'Djecu tuku metalnim kablovima po genitalijama, čupaju im nokte'

Newly arrived Syrian children collect wood to lit a fire at the southern border town of Akcakale on January 11, 2014 in Sanliurfa. Syrian civilians have taken what they hope is temporary refuge in Akcakale, a dusty Turkish border town, where many shelter in the concrete shells of unfinished buildings. Northern Syria is on fire, with powerful rebel groups fighting to dislodge the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL), an extremist group accused of horrific abuses rivaling those of the regime it is ostensibly trying to overthrow. AFP PHOTO/OZAN KOSE
 OZAN KOSE/AFP

Šef UN-a Ban Ki-moon podnio je izvještaj o stanju u Siriji te je u njemu naveo da opozicijske grupe koje podupire Zapad, regrutiraju djecu iz susjednih zemalja te je dodao i to da vladine snage zatvaraju i muče tu istu djecu.

U izvještaju je navedeno kako su snage koje podržavaju Bašar al-Asada odgovorne za ozbiljne povrede prava djece, te da je s porastom sukoba sve veći broj zlostavljane djece.

- Patnju koju prolaze djeca od početka sukoba u Siriji je neopisiva i neprihvatljiva - rekao je šef UN-a.

Iako je UN i ranije optuživao obje strane zbog nasilja nad djecom, ovo je prvi izvještaj podnesen Vijeću sigurnosti koji detaljno opisuje ovaj problem, a pokriva razdoblje od 1. ožujka 2011. do 15. studenog 2013.

- Posebno nas brine regrutiranje ili pokušaj regrutiranja djece iz izbjeglištva u susjednim zemljama. Većina regrutirane djece je povezana s opozicijskim snagama - rekao je Ban Ki-moon.

Napomenuo je kako su iz intervjua s djecom i njihovim roditeljima doznali da gubitak roditelja i rodbine, politička mobilizacija i pritisak obitelji i zajednice, najviše doprinosi njihovoj mobilizaciji u borbi protiv režima.

UN nije zaprimio nikakva službena izvješća o mobilizaciji djece od strane provladinih snaga.

- Vladine snage su odgovorne za hapšenje, pritvaranje u mučenje djece zbog njihove podrške opoziciji, te zbog toga što s služe njima kao ljudskim štitom - rekao je šef UN-a.

U izvještaju se navodi kako su djecu tukli metalnim kablovima, bičevima, drvenim i metalnim palicama, elektrošokovima, uključujući i po genitalijama, čupali nokte na rukama i nogama. Osim toga djeca su seksualno zlostavljana, silovana ili su im prijetili silovanjem, vršena su lažna pogubljenja, gašene su cigarete po njima, lišavana su sna, te su prisiljena gledati mučenje članova obitelji.

UN je utvrdio da je od početka sukoba u Siriji poginulo preko 100 tisuća ljudi, uključujući i 10 000 djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 11:38