PIŠE AUGUSTIN PALOKAJ

Šokantno je da vojni vrh jednog Berlina komunicira takvim kanalima. Poruka Kremlja itekako će odjeknuti u Njemačkoj

Cilj Rusije je da objavom ovakvih snimki obeshrabre slanje veće i brže vojne pomoći Ukrajini

Olaf Scholz i Boris Pistorius 

 Florian Gaertner/Dpa Picture-alliance Via Afp
Objavljeno: 05. ožujak 2024. 12:16

Skandal zbog ruskog prisluškivanja razgovora visokih njemačkih vojnih časnika i objavljivanje tih razgovora krajnje su neugodni za Njemačku, a potencijalno mogu stvoriti probleme i drugim zapadnim zemljama koje pomažu Ukrajini. Neugodno je to za Njemačku iz više razloga.

Prvi razlog je spoznaja da vojni vrh tako ozbiljne zemlje komunicira kanalima koje nije teško presresti. A to se događa samo dvije godine od skandala kada se vodeći časnik njemačke vojske divio Rusiji. Drugi razlog je što Rusija koristi ovaj slučaj kao dokaz da se Njemačka, i "kolektivni Zapad", kako to kažu Rusi, priprema napasti Rusiju.

Takve poruke koje sada Rusija šalje ima odjeka u Njemačkoj, gdje je dio stanovništva proruski orijentirano, dio se protivi slanju naoružanja Ukrajini, a ne treba zanemaritii ni činjenicu da je Rusija do agresije na Ukrajinu u samom vrhu njemačke politike imala svoje saveznike.

Upravo se Njemačka pokazala kao najnaivnija zemlja Zapada kad je riječ o odnosu s Rusijom. U vrijeme kad su drugi tražili način kako smanjiti bilo kakvu ovisnost o Rusiji, Njemačka je išla u suprotnom smjeru te gradila s Rusijom još jedan plinovod.

Kako su Nijemci iskreni, oni su te greške i priznali. Kad su odlučili okrenuti ploču, postali su jedna od zemalja koja najviše pomaže Ukrajini, u svakom smislu, i koja je glasna kad se usvajaju sankcije protiv Rusije. Zato je sada Rusiji dobro došlo da iskoristi ovaj slučaj kako bi se izazvao razdor unutar Njemačke, ali i u odnosima Njemačke s drugim saveznicima.

Za Rusiju vjerojatno nije tajna tko što šalje Ukrajini. Nije tajna da Rusi znaju tajne. Kad NATO ima 32 države članice, EU 27, kad se kao saveznici za pomoć Ukrajini uključe i druge zemlje koje nisu u ove dvije organizacije, onda se povećava potencijal za uspjeh Rusije u dobivanju raznih obavještajnih podataka o vrsti pomoći koju Ukrajina dobiva.

Zapad bi bio krajnje naivan kada bi i pomislio da je protjerivanjem ruskih špijuna iz brojnih diplomatskih predstavništava riješio problem i osigurao protuobavještajnu pobjedu nad Moskvom. Sam sadržaj razgovora njemačkih časnika nije dramatičan. Logično je da oni razgovaraju o svim mogućim opcijama.

Ako razgovaraju o potencijalnom slanju krstarećih raketa Taurus, onda je logično da procjenjuju i koliko bi one mogle biti učinkovite. Gotovo sigurno sličnih razgovora ima i u vojnom vrhu brojnih drugih zapadnih država koje su se obvezale pomoći Ukrajini.

Cilj Rusije je da objavom ovakvih snimki obeshrabre slanje veće i brže vojne pomoći Ukrajini. Jer znaju da bi bez pomoći Zapada Ukrajina znatno teže pružala otpor ruskoj agresiji.

Zato ni ovaj skandal, koliko god bio neugodan, ni spoznaja da Rusi znaju brojne tajne Zapada, ne smije pokolebati spremnost za pomoć Ukrajini. Jer ta pomoć nije za napad Ukrajine na Rusiju, kako to Moskva pokušava prikazati, već za obranu i oslobođenje zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 19:33