TERORISTIČKI INTERNATI

Somalijski dječaci u raljama Al-Qa'ide. Otimaju ih, vežu lancima i odgajaju za bombaše samoubojice: 'Ići ćete u raj'

Učitelji u 'terorističkim internatima' tvrde da se radi o običnim vjerskim školama i da su lanci kazna za markiranje
 YouTube / Amnesty International

Al Qa'ida se sve više okreće regrutiranju djece, a u Somaliji, čini se, otima dječake mlađe od 10 godina koje odgaja za teroristička samoubojstva na Zapadu i uči ih da će tako dospjeti u raj. Roditelji većine dječaka nisu niti svjesni gdje se oni nalaze.

U 'terorističkom internatu' dječaci su lancima vezani za krevet, ali učitelj tvrdi da se radi o običnoj vjerskoj školi i da se dječake vezuje lancima kao kazna za markiranje. No učitelj je član Al Šababa , somalijske terorističke skupine nadahnute Al Qa'idom.

Fotografije zatočene djece javnosti je otkrio istražitelj za terorističke aktivnosti Neil Doyle nakon što su vlasti izvele raciju u školi u Mogadišuu. To je bila samo jedna od mnogih operacija koje su dobile vladino zeleno svjetlo posljednjih mjeseci i dovele do uhićenja oko 200 osoba.

- Fotografije upućuju na to da se Al Šabab okrenuo ropstvu kako bi proizveo čitavu jednu generaciju djece-vojnika i bombaša samoubojica, rekao je Doyle.

- Nažalost, time su zapravo krenuli stopama drugih militanata koji su se počeli fokusirati na djecu. Kao afganistanski Talibani koji redovito truju djecu u ženskim školama i pucaju na učitelje.

Vijest o 'terorističkom internatu' stiže samo nekoliko dana nakon što je Al Šahab preuzeo odgovornost za daljinski aktiviranu bombu koja je ubila osmero somalijskih vojnika u glavnom gradu Mogadišuu.

Mjere sigurnosti pojačane su pred predsjedničke izbore koji se održavaju 20. kolovoza, kad će se raspustiti prijelazna vlada. Združena postrojba koja uključuje vojne snage iz Kenije, Burundija, Etiopije i Džibutija prije izbora planira izvesti napad na Kismaju, drugi najveći somalijski grad i utvrdu Al Šababa. Teroristička skupina već je iznijela prijetnje protiv trojice visokorangiranih vladinih dužnosnika i desetaka drugih političara uključenih u predsjedničku kampanju.

- Misija Afričke unije u Somaliji (AMISOM) i vladine snage nikad neće moći mirno spavati. Čeka ih još eksplozija, najavio je Abdiasis Abu Musab, vojni glasnogovornik Al Šababa.

Britanske vlasti smatraju da postojanje 'terorističkih internata' samo potvrđuje njihove strahove da se i Al Šabab namjerio na Ujedinjeno Kraljevstvo, i to samo tjedan dana nakon što su dvojica braće blizanaca u Londonu uhićeni zbog financiranja terorističkih organizacija u Somaliji. Lažno su se predstavljali kao djelatnici dobrotvone organizacije za pomoć Palestincima i siromašnima diljem svijeta, no novac su zapravo slali starijem bratu koje je otišao u Somaliju pridružiti se islamskoj 'revoluciji'.

U veljači ove godine u Londonu je održan poseban međunarodni samit zbog situacije u Somaliji, koja sve više slovi za teroristički centar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 02:19