UNATOČ ZABRANI

ŠOU RATNIH ZLOČINACA U CRNOJ GORI: Karadžić se javio telefonom iz Haaga i sudjelovao u tribini Momčila Krajišnika: 'Država i djeca se rađaju u krvi'

 
 Peter Dejong / REUTERS

Radovan Karadžić, osuđeni ratni zločinac koji zbog kršenja ratnih običaja, ubijanja civila i genocida služi doživotnu kaznu, očito se dosađuje u Haagu pa se odlučio javiti telefonom za vrijeme tribine u Crnoj Gori koju je vodio jedan drugi ratni zločinac - Momčilo Krajišnik.

Iako su haaškim osuđenicima zabranjeni medijski nastupi, crnogorska javnost mogla je slušati umotvorine psihijatra Karadžića, koji je pravomoćno osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, i Krajišnika, koji je sada na slobodi nakon što je u zatvoru proveo 13 godina.

Radovan Karadžić uključio se u tribinu u "Srpskoj kući" u Podgorici, na kojoj je prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik govorio o njezinu stvaranju. U programu se nenajavljeno pojavio u trenutku kada je Krajišnik rekao da je on najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske, nakon čega je Karadžić ponovio svoje ranije tvrdnje kako se" država i djeca rađaju u krvi".

"Ako želiš imati nešto svoje i da bude tvoje, a to je država i dijete, da ne bude tuđe, ono se rađa u krvi", dodao je nekadašnji psihijatar, a nakon što je završio, Krajišnik mu je poručio da "prestane tamo da se izležava i dođe ovamo".

Ovo nije prvi put da se ratni zločinci javno obraćaju telefonom. Istu stvar je prošle godine učinio i Ratko Mladić, pred puno širim auditorijem, a u organizaciji srbijanske televizije Happy, kada je pozdravio Vojislava Šešelja i Rusiju.

Tada su iz Haaškog tribunala izjavili kako ratni zločinci ne smiju medijski istupati, a poslije šest mjeseci ponovio se gotovo identičan skandal, ali u režiji Radovana Karadžića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:36