StoryEditor
SRPSKA PREMIJERKA

SLUŽBENI BEOGRAD PREKINUO ŠUTNJU O PRESUDI KARADŽIĆU O pravorijeku prva progovorila Brnabić, koja je nedavno zanijekala da je u Srebrenici bio genocid

 REUTERS

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je u četvrtak navečer da će se službeni Beograd očitovati o presudi Radovanu Karadžiću za ratne zločine i genocid kad to učine "svi ostali", ocijenivši kako su "svi iz regije požurili" sa svojim izjavama, a njezina je večerašnja izjava prvo očitovanje nekog od srbijanskih dužnosnika poslije jučerašnje presude u Den Haagu.

Brnabić je, gostujući u emisiji "Oko" Radio-televizije Srbije (RTS), ocijenila da ne treba žuriti sa izjašnjavanjem o slučaju Karadžić. "Zanimljivo je kako su svi iz regije požurili davati nevjerojatne izjave. Trebamo pustiti da vidimo što će kazati svi ostali, a mi ćemo, naravno, reći svoje stajalište", rekla je Brnabić.

Njezina je ocjena kako su dužnosnici u državama regije "požurili kazati što misle", a da pritom nisu mislili kako će se njihova stajališta reflektirati na uzajamne odnose sa Srbijom.

Večerašnja izjava predsjednice Vlade Srbije prvo je očitovanje nekog od srbijanskih dužnosnika iz državnog vrha o pravomoćnoj presudi MICT-a kojom je u srijedu u Den Haagu bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor zbog zločina tijekom rata u BiH, te genocida u Srebrenici.

Sama Brnabić zgrozila je svjetsku javnost tijekom nedavnog intervjua na Deutsche Welleu s novinarom Timom Sebastianom kojemu nije htjela reći da se u Srebrenici dogodio genocid, što je MICT svojom pravomoćnom presudom Karadžiću potvrdio.

- Ne, ne mislim da je strašni masakr u Srebrenici bio genocid. To je bio gnjusni zločin. Ratni zločin, inzistirala je tada Brnabić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2020 00:43