REDOINE FAID

SPEKTAKULARNI BIJEG IZ ZATVORA ŠOKIRAO FRANCUSKU Ozloglašeni gangster helikopterom pobjegao iz 'najmodernije' kaznionice, u tijeku je velika potjera

Redoine Faid, arhivska fotografija
 Profimedia, MAXPPP

Ozloglašeni francuski kriminalac Redoine Faid pobjegao je u nedjelju iz zatvora u široj okolici Pariza u spektakularno organiziranoj operaciji u kojoj je korišten i helikopter.

Kako javljaju francuski mediji, u jedino dvorište modernog zatvora koje nije opremljeno posebnom mrežom koja bi trebala priječiti dolijetanje helikoptera ili dronova, oko 11:20 sati sletio je - helikopter. Iz njega su istrčala trojica teško naoružanih muškaraca koji su uspjeli prodrijeti do prostorije u samom zatvoru u kojoj se, navodno bez posebnog nadzora, nalazio Faid.

Izveli su ga iz nje i otišli s njim natrag do letjelice kojom su svi pobjegli.

Nedugo potom, helikopter je pronađen nekoliko kilometara od kaznionice, napušten i zapaljen, a Faid i pomagači su bijeg nastavili automobilom.

Policija je pokrenula veliku potjeru za gangsterima.

Ovo je već drugi spektakularni Faidov bijeg - jednom je, naime, već pobjegao 2013. godine, a pritom je izazvao seriju eksplozija i uzeo nekoliko zatvorskih čuvara za taoce u zatvoru u okolici Lillea.

Uhićen je nakon mjesec i pol dana bijega, a u travnju ove godine pravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora zbog propale pljačke 2010. godine u kojoj je u razmjeni vatre s policijom život izgubila jedna policajka.

Faid je, inače, 2009. napisao knjigu o svom odrastanju u predgrađima Pariza u kojima je kriminal bio česta pojava. Tvrdio je da je odustao od kriminala, no očito je sve to bila samo krinka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:38