ZORAN KURELIĆ

SPREMA SE NOVI REFERENDUM O BREXITU? Vodeći poznavatelj prilika u V. Britaniji za Jutarnji analizira prijelomne trenutke na Otoku: 'Slijedi plan B'

 
gore: zastupnički dom britanskog parlamenta i premijerka Theresa May; dolje: prosvjednici protiv Brexita na ulicama Londona nakon propasti sporazuma
 REUTERS

O odbijanju britanskog parlamenta prijedloga Sporazuma o Brexitu razgovarali smo s profesorom Zoranom Kurelićem, dekanom zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti.

Profesore Kurelić, britanska vlada izgubila je glasanje u parlamentu i Sporazum o Brexitu je propao. Što možemo očekivati od premijerke Therese May?

- Ono što je više nego jasno, Theresa May nije dala ostavku i to ne kani napraviti. I ne mora jer to od nje ni ne traži parlament. Ipak, treba uzeti u obzir da je ovo najteži poraz jedne vlade u modernoj povijesti u britanskom parlamentu. Najgore su medijske prognoze govorile o 225 glasova razlike, a Sporazum je odbačen s 230 glasova. Moja je procjena bila oko 150 glasova. Posebno joj je težak udarac zadala Konzervativna stranka, čak 118 zastupnika je bilo protiv.

Lider opozicijskih laburista Jeremy Corbyn podnio je zahtjev za raspravom o povjerenju vladi. Može li to dovesti do pada vlade?

- Corbyn je napravio ono što je morao, podnio je zahtjev za raspravu o povjerenju vladi. No, sama ga je May na svoj način isprovocirala na taj čin rekavši kako je spremna o svemu raspravljati. Tako ćemo svjedočiti i toj raspravi, iako je ona već unaprijed odlučena. Naime, predstavnici sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) rekli su kako će sutra glasati za vladu Therese May. Njima ta vlada ne smeta, njima samo smeta Sporazum o Brexitu. Dakle, May ostaje na čelu vlade i sa sigurnošću se može predvidjeti da Velika Britanija neće ići na nove izbore.

Što, dakle, možemo očekivati kao posljedicu parlamentarnog poraza vlade?

- U skladu s amandmanom koji je podnio konzervativni zastupnik Dominic Grieve, vlada mora u tri radna dana, dakle do ponedjeljka, parlamentu podastrijeti novi plan, plan B. O tom dokumentu mi ne znamo ništa i veliko je pitanje hoće li on i na koji način promijeniti sadašnji stav vlade. Ali treba imati na umu da u timu oko premijerke May postoje vrlo mudri ljudi koji mogu osmisliti model s kojim bi mogla izaći pred parlament i donijeti nešto sasvim novo. Nije isključeno da to bude prijedlog o kojem se sve češće govori poznat kao Norveška + (odnosi kakav s EU ima Norveška uz određene beneficije). Konačno, nije isključeno da premijerka krene i prema drugom referendumu. Ali, to još ne znamo i sada moramo čekati ponedjeljak.

Što se sada može očekivati od Bruxellesa, hoće li pružiti neku ruku spasa Theresi May?

- EU je vjerojatno već odradila interne telefonske razgovore i sasvim je jasno da oni neće biti spremni ni na kakve ustupke. Preciznije, oni su svjesni toga da s ovim parlamentom i ne mogu ići u bilo kakav dogovor. Bilo kakvo popuštanje sa strane Bruxellesa bilo bi pogubno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:10