RACIJE DILJEM SYDNEYJA

SPRIJEČENI TERORISTIČKI NAPADI U SYDNEYJU Policija uhitila trojicu muškaraca, željeli su napasti crkve, zgrade sudova i ambasade

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 02.07.2019. u 10:58

New South Wales Police raid a home in Greenacre, Sydney, Australia, July 2, 2019. Australian counter-terror police said they arrested three men in raids across Sydney on Tuesday, foiling a plot inspired by militant group Islamic State for attacks targeting a range of public buildings and embassies. AAP Image/Joel Carrett/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE. AUSTRALIA OUT. NEW ZEALAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NEW ZEALAND. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN AUSTRALIA.
AAP Image/Joel Carrett / REUTERS

Australska protuteroristička policija priopćila je da je uhitila trojicu muškaraca prilikom racija diljem Sydneya u utorak, spriječivši napade planirane po uzoru na militantnu skupinu Islamsku državu koji su bili usmjereni na nekoliko javnih zgrada i veleposlanstava.

Australija, vjeran saveznik SAD-a, od 2014. je u pojačanom stanju opreza od napada domaćih ekstremista te su vlasti rekle kako su od tada spriječile 16 većih planova za napade.

Dvojica uhićenih muškaraca optuženi su da su članovi Islamske države, što je prema australskom zakonu zločin. Jedan od njih, u dobi od 20 godina, optužen je za planiranje napada na Sydney, za koji je policija rekla kako je bio u ranim fazama planiranja, i prijeti mu doživotan zatvor ako bude osuđen. Preostala dvojica uhićenih, u dobi od 23 i 30 godina, mogla bi biti osuđena na zatvorske kazne u trajanju do 10 godina.

"Imali su nekoliko meta, uključujući policijske postaje, obrambene objekte, veleposlanstva i vijeća, sudove te crkve", rekao je novinarima u Sydneyu pomoćnik povjerenika australske federalne policije Ian McCartney.

"U našoj zajednici još uvijek postoje ljudi koji nam žele nauditi", rekao je. "Želim reći kako oni ne predstavljaju islamsku vjeru. Njihova djela su kriminalna te predstavljaju mržnju i teror".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo