RACIJE DILJEM SYDNEYJA

SPRIJEČENI TERORISTIČKI NAPADI U SYDNEYJU Policija uhitila trojicu muškaraca, željeli su napasti crkve, zgrade sudova i ambasade

 AAP Image/Joel Carrett / REUTERS

Australska protuteroristička policija priopćila je da je uhitila trojicu muškaraca prilikom racija diljem Sydneya u utorak, spriječivši napade planirane po uzoru na militantnu skupinu Islamsku državu koji su bili usmjereni na nekoliko javnih zgrada i veleposlanstava.

Australija, vjeran saveznik SAD-a, od 2014. je u pojačanom stanju opreza od napada domaćih ekstremista te su vlasti rekle kako su od tada spriječile 16 većih planova za napade.

Dvojica uhićenih muškaraca optuženi su da su članovi Islamske države, što je prema australskom zakonu zločin. Jedan od njih, u dobi od 20 godina, optužen je za planiranje napada na Sydney, za koji je policija rekla kako je bio u ranim fazama planiranja, i prijeti mu doživotan zatvor ako bude osuđen. Preostala dvojica uhićenih, u dobi od 23 i 30 godina, mogla bi biti osuđena na zatvorske kazne u trajanju do 10 godina.

"Imali su nekoliko meta, uključujući policijske postaje, obrambene objekte, veleposlanstva i vijeća, sudove te crkve", rekao je novinarima u Sydneyu pomoćnik povjerenika australske federalne policije Ian McCartney.

"U našoj zajednici još uvijek postoje ljudi koji nam žele nauditi", rekao je. "Želim reći kako oni ne predstavljaju islamsku vjeru. Njihova djela su kriminalna te predstavljaju mržnju i teror".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 14:40