REPUBLIKA SRPSKA PROTIV REFORMI

Srpski dužnosnici bojkotirali povjerenstvo za NATO, neizvjestan napredak BiH prema MAP-u

Milorad Dodik
 Robert Fajt / HANZA MEDIA

Srpski članovi povjerenstva za integracije Bosne i Hercegovine u NATO nisu u četvrtak bili na sjednici tog tijela u Sarajevu na kojoj se trebao definirati plan provedbe reformi nužnih za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Lokalni mediji ističu da su srpski članovi povjerenstva bojkotom sjednice praktično počeli provoditi naputke vlasti Republike Srpske da se ne dopusti niti jedan korak koji bi BiH vodio ka punopravnom članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

Predsjednik povjerenstva i doministar vanjskih poslova Josip Brkić novinarima je potvrdio da je od 20 članova tog tijela na sjednicu došlo njih 11 i objasnio: "Imali smo kvorum za rad, ali ne i za donošenje odluka".

Sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ranije su pozvali sve dužnosnike u tijelima vlasti BiH da ne sudjeluju u donošenju odluka potrebnih za približavanje BiH članstvu u NATO-u.

Kazali su da sve srpske kadrove obvezuje deklaracija o vojnoj neutralnosti RS koju je entitetski parlament donio lani i kojom se eventualno članstvo BiH u NATO-u uvjetuje ulaskom Srbije u taj savez.

Doministar Brkić nije želio nagađati zbog čega srpski članovi povjerenstva nisu došli na sjednicu te je ocijenio da će vrijeme pokazati razloge. Unatoč svemu, prijedlog plana reformi bit će dostavljen Vijeću ministara BiH koje će o njemu donijeti konačnu odluku, rekao je.

Ministri vanjskih poslova država članica NATO-a su ranije u prosincu odobrili aktiviranje MAP-a za BiH uz uvjet da BiH dostavi prihvatljivi godišnji plan reformi (ANP). Riječ je o političkim, gospodarskim, pravnim i reformama obrane i resursa kao i o perspektivama suradnje s NATO savezom.

Sličan proces prošle su sve druge države koje su nakon okončanja hladnog rata postale članicama NATO-a.

Zamjenik američkog državnog tajnika John Sullivan je za posjeta BiH početkom tjedna kazao da Washington snažno podupire članstvo BiH u NATO-u. O međunarodnim poslovima odlučuje BiH kao država koja ima svoj zakon o obrani, a u odlukama je BiH jasno izrazila opredjeljenje za punopravno članstvo u Alijansi, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:10