VELIKI GUBITAK

PONIŽENJE KOJEM SE NIJE NADAO: DODIK PRETRPIO TEŽAK PORAZ Kako je malena općina postala centar otpora moćniku koji drma Republikom Srpskom

 Profimedia, ATA Images Editorial

Milorad Dodik, srpski član i predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji slovi za apsolutnog gospodara političkih procesa u Republici Srpskoj, suočio se s neočekivanim porazom nakon što su stanovnici malene općine Rudo u istočnoj Bosni odbili smijeniti s dužnosti općinskog načelnika koji nije bio po Dodikovoj volji.

Općinski načelnik izabran prije dvije godine Rato Rajak dobio je potporu za ostanak na toj dužnosti na referendumu održanom u nedjelju na kojemu su se registrirani birači izjašnjavali hoće li poduprijeti zahtjev Dodikova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za njegov opoziv.

Rajak je to izjašnjavanje o povjerenju preživio jer je u njegovu korist glasovalo 55 posto onih koji su odlučili sudjelovati na referendumu dok mu je nepovjerenje iskazalo njih 45 posto.

Pravo glasa u Rudom ima jedva nešto više od sedam tisuća registriranih birača i glasovanje o povjerenju načelnika te općine ne bi izazvalo nikakvu pozornost izvan njezinih granica da se Dodik nije izravno uključio u kampanju čiji je cilj bio Rajakov opoziv i tako stavio na kušnju svoj politički autoritet. U konačnici se pokazalo da ne vlada suvereno svim političkim procesima među bosanskim Srbima.

"S načelnikom Rajakom nije bilo moguće surađivati jer mu je draže Sarajevo od Banje Luke", kazao je Dodik tijekom posjeta Rudom uoči referenduma. U nastojanju da birače potakne na opoziv općinskog načelnika Dodik je obećao kako će vlada RS odmah poslati barem 400 tisuća eura pomoći općinskom proračunu samo ako Rajak bude smijenjen.

Ni činjenica da Dodikov SNSD u suradnji s koalicijskim strankama ima dvotrećinsku većinu u skupštini općine niti Dodikovo osobno agitiranje nisu bilo dostatni za opoziv načelnika. Rajak je nakon svega kazao kako je bio uvjeren da će "Dodikovom apsolutizmu" doći kraj.

"Bio sam uvjeren da ćemo mi pobijediti. Pokazalo se da je jednostavno nemoguće jednim apsolutističkim pristupom vladajućih struktura nametnuti da svi razmišljaju kao oni", kazao je Rajak, kako ga u ponedjeljak navodi portal Klix.

Iako su i on i njegova stranka dobili većinsku potporu birača na listopadskim izborima, Dodik i dalje ima velikih problema u kontroliranju područja u kojima jako uporište ima oporba, posebice u istočnoj Bosni, dok mu istodobno sve veći izazov predstavlja činjenica da je SNSD izgubio većinsku potporu birača u Banjoj Luci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:06