NOĆNA MORA RUSKIH AVIONA

Štiti Bijelu kuću, a sada i ukrajinsko nebo: Ovo je moćni PZO sustav koji je upravo stigao Kijevu

Sustav NASAMS je namijenjen za obranu od dronova, helikoptera, eksplozivnih raketa i aviona, koje pogađa s vrlo visokom preciznošću

Sustav NASAMS

 Soldatnytt/Wikimedia/Creative Commons 2.0/

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je ovog vikenda da je Ukrajina od SAD-a dobila najmodernije sustave protuzračne obrane NASAMS. Zelenski se u intervjuu za TV postaju CBS zahvalio američkom predsjedniku Joe Bidenu i Kongresu.

"Ovo je sustav protuzračne obrane. Ali vjerujte mi, to nije ni približno dovoljno za zaštitu civilnih infrastrukturnih objekata, škola, bolnica, sveučilišta i stambenih zgrada Ukrajinaca", rekao je Zelenski, ne navodeći o kojoj se generaciji NASAMS sustava radi.

Slanje prva dva NASAMS sustava Ukrajini objavilo je američko Ministarstvo obrane 16. rujna, a još nije potvrđeno gdje će biti stacionirani, no analitičari procjenjuju da bi to moglo biti negdje u netom oslobođenoj Harkivskoj oblasti. Neovisno o tome radi li se o prvoj, drugoj ili trećoj generaciji NASAMS sustava, riječ je o cutting edge tehnologiji koju Amerikanci koriste, među ostalim, za zaštitu neba nad Bijelom kućom u Washingtonu, a prvi puta su u američkoj prijestolnici korišteni kao sustav zaštite 2005., tijekom druge inauguracije predsjednika George W. Busha.

NASAMS sustav se sastoji od radara Sentinel, naprednih raketa zrak – zrak srednjeg dometa i sustava za ispaljivanje raketa, kojeg je dizajnirao norveški Kongsberg Defence & Aerospace (KDA), dio poznate grupacije KOG specijalizirane za raketne sustave raznih vrsta. NASAMS je produkt suradnje KDA i američkog Raytheona, a u upotrebi je od 1998. godine i namijenjen je za obranu od dronova, helikoptera, eksplozivnih raketa i aviona, koje identificira i pogađa s vrlo visokom preciznošću.

Isporuku ovih sustava protuzračne obrane Ukrajini Pentagon je najavio još 1. srpnja, kao dio paketa vojne pomoći vrijednog 820 milijuna američkih dolara. Dva NASAMS-a koji su stigli u Ukrajinu imaju po 12 mobilnih sustava za lansiranje raketa, svaki s po šest projektila. Američko Ministarstvo obrane 24. kolovoza je najavilo slanje još šest NASAMS jedinica s dodatnim streljivom. Ovo moćno oružje trebalo bi dodatno ojačati ukrajinsku protuzračnu obranu koja se, do ruske invazije ove godine, bazirala uglavnom na sovjetskoj opremi koju je nešto teže održavati. Ukrajinska protuzračna obrana do sada je onemogućavala zračnu premoć ruske avijacije, oborivši do sada, prema podacima ukrajinskog Ministarstva obrane, ukupno 260 aviona, 224 helikoptera, 970 dronova i 241 raketu. Ti podaci nisu neoviasno potvrđeni.

Američki sustavi, poput višestrukih raketnih bacača HIMARS, s kojim je ukrajinska vojska precizno uništavala ruska skladišta oružja, raketne baze i mostove za bijeg, i proturadarskih raketa AGM-88, kojom su uništeni brojni ruski radarski sustavi, pomogli su kod uspješne ukrajinske protuofenzive u kojoj je oslobođeno oko 9 tisuća četvornih kilometara te je ruska vojska protjerana iz Harkivske oblasti. Sustavi NASAMS će, kako procjenjuju analitičari, dodatno osnažiti ukrajinske obrambene kapacitete i doprinijeti osiguranju civilne i vojne infrastrukture na oslobođenim područjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:32