ULTIMATIVNA ŽRTVA

Tisuće Židova uslijed ratnog kaosa stižu u Ukrajinu: ‘Zbog ovoga smo spremni platiti najveću cijenu!‘

Nitko im ne može jamčiti sigurnost, ali oni ne odustaju i već su preplavili grad smješten u središnjoj Ukrajini

Hasidski Židovi mole se na grobnici rabina Nachmana

 Sergei Supinsky/Afp

Usprkos ratu u Ukrajini, tisuće židovskih hodočasnika iz cijelog svijeta uputit će se u grad Uman kako bi na židovsku Novu godinu posjetili posljednje počivalište rabina Nachmana iz Breslova, jedne od ključnih vjerskih figura hasidizma.

Izraelske, američke i ukrajinske vlasti redom su upozorile vjernike da odustanu od ovogodišnjeg hodočašća, naglašavajući kako postoji opasnost da bi mogli nastradati u sklopu sukoba u toj državi, a mogli bi i opteretiti ograničene resurse ukrajinskih vlasti za prihvat i pomoć hodočasnicima u slučaju problema ili nezgoda.

Uman se nalazi u središnjem dijelu Ukrajine, relativno daleko od linije bojišta, no ukrajinske vlasti ističu kako i dalje postoji opasnost od raketiranja. Izraelski premijer Yair Lapid rekao je vjernicima kako je ovogodišnji put u Uman "opasan po život", no tisuće hodočasnika svejedno su se zaputile prema Ukrajini.

image

Plakat na kojem piše ‘Molimo se za mir u Ukrajini‘ u grad Uman

Sergei Supinsky/Afp

Reb Nachman bio je osnivač breslovskog hasidizma, kojeg se smatra zaslužnim za oživljavanje tog vjerskog pokreta. U svojim je učenjima kombinirao kabalu s dubinskim proučavanjem Tore i tijekom svojeg kratkog života privukao je tisuće sljedbenika. Njegova je filozofija pozivala na izravni odnos s Bogom i obraćanje Bogu kroz normalne razgovore, "kao što biste razgovarali s najboljim prijateljem".

Nachman je živio i propovijedao u Breslovu od 1802. do 1810. kada je njegov dom u tom gradu izgorio u požaru. Skupina sekularističkih Židova tada ga je pozvala da se preseli k njima u Uman.

Nachman, koji je tada imao 38 godina i bolovao je od turberkuloze, prihvatio je njihov poziv. Mnogo godina ranije, dok je prolazio kroz Uman, rekao je svojim sljedbenicima kako je to dobro mjesto da se ondje bude pokopan jer je na tamošnjem groblju počivalo više od 2000 židovskih mučenika koje su zajedno s Poljacima i ukrajinskim pravoslavcima pobili ukrajinski hajdamaci u takozvanom umanskom masakru 1768. godine.

Nachmanova zakletva

Nedugo prije nego što je preminuo od tuberkuloze, samo nekoliko mjeseci nakon preseljenja u Uman, poručio je svojim najodanijim sljedbenicima: "Ako netko posjeti moj grob, podari milostinju i izgovori ovih deset psalama, izvući ću ga iz dubina Gehene! Nije bitno što je radio do tog dana, no od toga dana nadalje mora se pobrinuti da se ne vrati svojim pogrešnim putevima".

image

Deseci tisuća Židova nalazi se u ukrajinskom gradu Uman

Sergei Supinsky/Afp

Ova Nachmanova zakletva postala je temelj hodočašća za mnoge haside diljem svijeta, a hodočašća su se održavala čak i nakon boljševičke revolucije 1917. kada su se morala organizirati u najstrožoj tajnosti. Samo bi se desetak vjernika svake godine odvažilo posjetiti rabinovu grobnicu, a komunističke vlasti često su hvatale i zatvarale one koji bi se pojavili.

Neposredno prije pada Sovjetskog Saveza, kada je perestrojka ublažila državni nadzor nad građanima i granicama, hasidi su ponovno počeli pohoditi Nachmanovu grobnicu u većem broju, a prije izbijanja rata u Ukrajini svake bi godine dvadesetak tisuća Židova posjetilo Uman.

image

Ukrajinske snage nastoje se pobrinuti za sigurnost hasidskih Židova

Sergei Supinsky/Afp

Veleposlanik Izraela u Ukrajini Michael Brodsky procijenio je kako je u proteklih nekoliko godina dolazilo i do 40.000 hasida svake godine. Molili bi se do kasno navečer, a oko grobnice bi redovito niknule privremene sinagoge u šatorima - neke dovoljno velike da u njih stane i tisuću ljudi.

‘Duhovni festival najvišeg ranga‘

"Cijeli doživljaj, putovanje u Uman, toliko je značajan da smo za njega spremni platiti veliku cijenu", rekao je za WSJ Abraham Rabinovich, 34-godišnji Izraelac koji je u ukrajinski grad stigao prošlog utorka. "To je golemo duhovno uzdizanje i ljudska povezanost. Da se izrazim nereligijskim terminima, to je duhovni festival najvišeg ranga", objasnio je.

Veleposlanik Brodsky rekao je kako nema informacije da bi ruske snage mogle namjerno napasti hodočasnike, no naglasio je kako ukrajinske vlasti vjerojatno neće moći odvojiti sigurnosne snage potrebne da bi se cijeli događaj odvijao sigurno.

"S obzirom na stvarnu prijetnju po ljudske živote i sigurnost, Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine poziva hasidske hodočasnike da se suzdrže od ovogodišnjeg hodočašća u Uman u sklopu proslave Roš hašane", poručila je ukrajinska vlada. Unatoč tome, Brodsky očekuje da će ove godine biti do deset tisuća hasida u Umanu.

image

Veleposlanik Izraela kaže kako nema informacije da bi Rusi mogli napasti hodočasnike

Sergei Supinsky/Afp

Prije dvije godine stotine su hodočasnika zaglavile na granici Ukrajine i Bjelorusije zbog mjera protiv korone koje je tada uveo Kijev. Kada je vrijeme naglo zahladnjelo, hodočasnicima je u pomoć morao priteći i Međunarodni Crveni križ.

"Svake godine prepreke su sve veće", rekao je Yehuda Frid, hodočasnik iz Izraela. "Počelo je s koronavirusom, a sada s ratom. Ali, rabin Nachman naučio nas je da što više cijenite svoj cilj, to ćete više prepreka imati na svojem putu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 10:56