POLETIO SOJUZ

ŠTO SE DOGODILO S RUSKIM SATELITOM? Lansirali raketu s novog kozmodroma koji je otvorio sam Putin, no stvari su brzo pošle po zlu

Lansiranje Sojuza 2
 Stringer / REUTERS

Rusija je lansirala u utorak drugu raketu Sojuz s novog kozmodroma Vostočni, otvorenog u travnju 2016. na ruskom Dalekom istoku, kojim se želi smanjiti ovisnost o kazahstanskoj bazi Bajkonur.

Raketa čije je lansiranje izravno emitirano na televiziji poletjela je kao što je bilo predviđeno u 14.41 sati po lokalnom vremenu.

Prenosila je između ostalog meteorološki satelit Meteor kao i 18 korisnih tereta koji pripadaju institucijama ili tvrtkama iz Kanade, SAD-a, Japana, Njemačke, Švedske i Norveške.

No, ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je da nije uspjela uspostaviti kontakt s meteorološkim satelitom lansiranim u utorak ujutro s novog kozmodroma Vostočni.

Roskozmos je objavio da satelit Meteor-M nije dosegnuo orbitu i da zbog toga agencija nije s njime uspjela uspostaviti kontakt. Stručnjaci Roskozmosa analiziraju stanje, navodi se u izjavi.

Prvo polijetanje iz Vostočnija u travnju 2016., u prisustvu predsjednika Vladimira Putina, predstavljalo je prvi uspjeh za taj kozmodrom velikih troškova, koji bi trebao zamijeniti legendarnu bazu Bajkonur u Kazahstanu i obilježiti renesansu industrije potresene s nekoliko neuspjeha zadnjih godina.

Treće lansiranje s tog kozmodroma predviđeno je za 22. prosinca 2017.

Ruski svemirski program pretrpio je niz neuspjeha 2015., kada je u travnju izgubio teretni brod Progres koji je trebao opskrbiti potrepštinama Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). Također je te godine u svibnju izgubio lanser Proton koji je trebao u orbitu postaviti meksički komunikacijski satelit

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:22