CRNA MAMBA

STRAŠNA SMRT MALOG DJEČAKA Otišao u šumu, a tamo ga zgrabila najsmrtonosnija zmija na svijetu. Umro je za nekoliko minuta na bratovim rukama...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.09.2017. u 23:50

Bill Love/Blue Chameleon Ventures / Wikimedia Creative Commons

Crna mamba diže glavu u obrambeni položaj

Sedmogodišnji dječak iz Zimbabvea preminuo je nakon što ga je ugrizla smrtonosna crna mamba, piše chronicle.co.zw.

Do tragedije je došlo nakon što je mališan Tahabani Sibanda otišao sa svojim 16-godišnjim bratom Tamasanqom u džunglu kako bi tražili izgubljene magarce njihove obitelji.

Kako priča stariji brat, nakon nekoliko sati odlučili su se odmoriti te su sjeli ispred jednog drveta. U jednom trenutku stariji brat je primijetio otrovnicu kako leži blizu njegova brata te ga upozorio da se polako odmakne. Nažalost, on se uspaničio, brzo ustao i stao na zmiju koja ga je momentalno ugrizla.

Mlađi je brat odmah osjetio slabost te se žalio da ne može pomaknuti udove, niti disati. Brat ga je brzo uzeo u ruke i počeo trčati prema selu, ali nakon samo nekoliko minuta mali Tahabani mu je preminuo na rukama.

Kao što smo već pisali, crna mamba je vitka otrovnica koja može narasti i preko 4 metra dužine (od otrovnih zmija duža je samo kraljevska kobra), iako je većina odraslih primjeraka velika oko tri metra. Živi na području subsaharske Afrike, a poznata je kao najbrža kopnena zmija na svijetu koja se može kretati barem 11 km/h, ako ne i brže, na kraćim relacijama.

No, prije svega je poznata po reputaciji najsmrtonosnije zmije na svijetu. Iako ni blizu nije odgovorna za najveći broj smrtnih slučajeva kod ljudi (tu titulu drži "indijska četvorka" - indijska kobra, obični krait, Russellova ljutica i pješčana efa koje godišnje ubiju do 45 000 ljudi, uglavnom zato što češće obitavaju u gusto naseljenim područjima), crna mamba posjeduje ubojitu kombinaciju snažnog neurotoksina i veličine koja joj omogućuje da jednim ugrizom ubrizga i do 400 mg otrova, iako joj je prosjek oko 120 mg.

Budući da je njezin otrov među šest/sedam najjačih kad su u pitanju zmije (prvi je kopneni tajpan koji nije usmrtio nijednu osobu, uglavnom jer živi u australskoj zabiti), pretpostavlja se da je između 10 i 15 mg dovoljno da ubije odraslog čovjeka, što znači da bi prosječan ugriz bio dovoljan da usmrti do desetak osoba, a iznimno jak i više od 30 njih. Koliko je opasna, svjedoči činjenica da je svaki njezin ugriz otrovan (dakle nema "suhih" ugriza kad ne ubrizga otrov), a smrtnost je zajamčena ako žrtva ne primi protuotrov - štoviše, čak i s protuotrovom 14% osoba koja je ova zmija ugrizla na kraju ne prežive.

Kao da sve nabrojano nije dovoljno, crna mamba postaje iznimno agresivna, čak i neustrašiva ako se osjeti ugroženom, te je u stanju ugristi svoju žrtvu i do 12 puta u vrlo kratkom rasponu vremena, pri čemu može ubrizgati dovoljno otrova da osobi naprosto više nema spasa pa smrt zbog zatajenja dišnih organa nastupi već za 15 minuta.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo