NE PIŠE JOJ SE DOBRO

VIDEO: NAJVEĆA OTROVNICA NA SVIJETU BLOKIRALA PROMET Vozači su izašli kako bi je maknuli s ceste, ali velika zmija nije se dala tek tako...

 
Kraljevska kobra, ilustracija
 Rushenb / Wikimedia / Creative Commons

U vijetnamskoj provinciji Fuhto ovog vikenda došlo je do neobične blokade prometa, koju je uzrokovala divovska kraljevska kobra.

Ovaj incident snimio je jedan od vozača koji su izašli iz vozila, a objavio ga je YouTube kanal ViralHog.

Kako je vidljivo na snimci, barem tri metra duga kobra se našla između dva traka vrlo prometne ceste, zbog čega se nekoliko vozača zaustavilo. Prvo su je pokušali ukloniti tako da je vuku za rep, ali se ta opasna tehnika nije pokazala kao suviše uspješna.

Nakon toga je više muškaraca uz pomoć štapova primirilo i ulovilo zmiju koju su potom rukama odnijeli u nepoznatom smjeru. Što se kasnije dogodilo sa zmijom nije poznato, ali moguće je da je doživjela i goru sudbinu nego smrt na cesti. Naime, u Vijetnamu se meso kobri smatra pravom poslasticom pa nije isključeno da je umjesto pod kotačima završila na - tanjuru.

O kraljevskoj kobri već smo pisali nekoliko puta. To je najduža i najveća otrovna zmija na svijetu koja prosječno naraste između 3 i 4 metra u dužinu, ali posebno veliki primjerci mogu premašiti pet i pol metara i 10 kilograma težine. Iako njezin naziv i širenje vrata kad je u opasnosti sugeriraju da se radi o kobri, ona zapravo ne pripada tom rodu zmija, već je jedini član vlastitog roda u porodici otrovnih guževa. Njezin latinski naziv je Ophiophagus Hannah što znači "žderač zmija", a otkriva prehrambene navike ove otrovnice koja gotovo isključivo jede druge zmije, među njima i "prave" kobre.

Osim što može narasti do zaista kolosalnih proporcija kraljevska kobra je vrlo opasan zbog svojeg otrovnog ugriza. Iako je njezin otrov nekoliko puta slabiji od onog pravih kobra (LD 50 iznosi 1.7 mg/kg) kraljevska kobra ga samo jednim ugrizom može ubrizgati u ogromnim količinama, čak do 700 miligrama (prosjek se kreće oko 420).

Zbog plahe naravi ova zmija rijetko ugrize ljude, ali kad do takvog slučaja dođe žrtva može umrijeti i za 15 minuta zbog zatajenja dišnih organa, ovisno o količini ubrizganog otrova, veličine zmije i samog čovjeka. Štoviše, zabilježen je i slučaj kad je azijski slon uginuo za nekoliko dati nakon što ga je ugrizla kraljevska kobra (što navodi i ugledni molekularni biolog i genetičar Sean. B. Carroll u svojem tekstu o kraljevskoj kobri).

Kraljevska kobra također zauzima važno mjesto u indijskoj mitologiji, a rašireno je vjerovanje da zmija u svojim očima sačuva sliku svojeg ubojice pa ako na njezin leš naiđe druga kraljevska kobra iz osvete će napasti čovjeka koji je ubio drugu kraljevsku kobru. Zbog tog praznovjerja neki Indijci će mrtvoj kraljevskoj kobri smrskati glavu kako ne bi sačuvala sliku svojeg ubojice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 13:24