VELIKA BRITANIJA

Straw odobrio heroin na recept za teške ovisnike

Deset posto kroničnih ovisnika stoji iza tri četvrtine krađa u Britaniji, a nakon početka projekta broj takvih krađa je s 40 pao na šest mjesečno. Trećina je ‘korisnika’ potpuno je prestala kupovati ‘ulični’ heroin.

LONDON - Britanski ministar pravosuđa Jack Straw prvi je ministar u vladi koji je podržao pozive stručnjaka da se kroničnim ovisnicima o heroinu ta droga počne izdavati na recept. Skupina britanskih stručnjaka vlastima je, naime, savjetovala uvođenje čitave mreže klinika u kojima će si ovisnici moći injektirati dnevnu dozu u strogo kontroliranim uvjetima.

Smanjenje zločina

Do tog su zaključka došli nakon trogodišnjeg projekta u kojem se teškim narkomanima u tri klinike u Londonu i Brightonu dala mogućnost da dođu po drogu i injektiraju je pred liječnicima. Primijećeno je, ističu inicijatori projekta, veliko smanjenje zločina i prodaje droge na ulici. Naime, deset posto kroničnih ovisnika stoji iza tri četvrtine krađa u Britaniji, a nakon početka projekta broj takvih krađa je s 40 pao na šest mjesečno. Trećina je ‘korisnika’ potpuno prestala kupovati ‘ulični’ heroin, a ostatak je s dnevne kupovine prešao na kupovinu pet do šest puta mjesečno.

- Za većinu neizlječivih narkomana to bi mogao biti najbolji način smanjenja štete koju čine sebi te društvu - složio se Straw.

No, kritičari ove kontroverzne prakse ističu kako ovisnike treba liječiti, a ne na takav način trošiti 15.000 funti godišnje po glavi. Oni ističu da se oboljelima od tumora odbija financirati nove lijekove protiv raka. No, pristaše ističu kako se ne radi o liječenju, već o ‘redukciji štete’.

Kontroverzna praksa

Naime, troškovi ‘boravka’ u zatvoru zbog kriminala koji počine ovisnici godišnje su 44.000 funti. Ipak, opskrbljivanje teških ovisnika drogom jedna je od najkontroverznijih praksi u liječenju u Britaniji gdje liječnici smiju propisati heroin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:17