PROTUCRNAČKI STAVOVI

Studija: Za Obamina se mandata pojačale rasne predrasude

Rasne predrasude u Americi raširenije su danas nego kad je predsjednik Barack Obama postao prvi crni predsjednik na povijesnom izborima 2008., pokazalo je novo istraživanje, a objavio u subotu britanski list The Guardian.

U anketi o rasnim odnosima koju je proveo Associated Press, istraživači su otkrili da implicitno i eksplicitno rasističke stavove ima više Amerikanaca nego prije četiri godine kad je provedena ista studija.

Taj je podatak objavljen u trenutku kad Obama vodi mrtvu trku sa svojim republikanskim protukandidatom Mittom Romneyem, a ankete pokazuju da su uz Obamu pripadnici manjina, a uz Romneya bijelci.

Ukupno 51 posto Amerikanaca sada izražava protucrnačke stavove, a prije četiri godine takvih je bilo 48 posto, kaže studija. Kad se mjere implicitno rasistički stavovi, taj broj skače na 56 posto, a za prethodnih predsjedničkih izbora bilo ih je 49 posto.

"Iako smo se nadali da će se utjecaj rase s vremenom smanjiti... Čini se da je utjecaj protucrnačkih stavova na glasanje otprilike jednak kakav je bio i prije četiri godine", rekao je Jon Kosnick, profesor na sveučilištu u Stanfordu koji je s AP-om radio na studiji.

Većina Amerikanaca izrazila je i protuhispanoameričke stavove.

AP-ovo istraživanje pokazuje da će rasne predrasude Obami oduzeti pet posto glasova. No procrnačko raspoloženje moglo bi mu donijeti još tri posto, pa bi ukupni gubitak bio samo dva posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 07:15