KAO U STAROM ZAVJETU

Sud u Teheranu: Iranka bivšem dečku može uzvratiti istom mjerom. Ulit će mu kiselinu u oba oka

'Ismijavao me pred cijelim sudom, a sad moli za milost. Ni 17 operacija mi nije uspjelo vratiti vid'

Sud u Teheranu donio je presudu po uzoru na Stari zavjet, prema kojoj će 32-godišnja Iranka Ameneh Bahrami moći svom bivšem dečku Majid Emovahedi u svako oko nakapati sumpornu kiselinu i tako ga oslijepiti .

Takva odluka rješenje je slučaja starog sedam godina, u kojem je nesretna Ameneh ostala bez svog lica jer ju je 27-godišnji Majid po njemu polio kiselinom. To je učinio u napadu bijesa jer se odbila udati za njega.

Sudac je isprva odredio da Majid ide u zatvor i da plati 20 tisuća eura odštete, kako bi Ameneh mogla dobiti potrebnu liječničku skrb. No ona je to odbila i predložila "oko za oko, zub za zub", kao primjer svim nasilnicima. Sud je nekoliko godina takav prijedlog razmatrao i na kraju ga odobrio.

No jedna će stvar biti različita, Majid neće osjetiti bol jer će prilikom stavljanja kiseline u njegove oči biti pod anestezijom. Mnogi takvu kaznu smatraju barbarskom.

- Ismijavao me pred cijelim sudom, a sad moli za milost. Ni 17 operacija mi nije uspjelo vratiti vid , a sad moli za milost. Biste li se ikad mijenjali sa mnom svi vi koji me osuđujete. Koliko biste naplatili svoje oči - pitala je Ameneh, čiji je život 2004. godine otišao u nepovrat, baš kao i Majidov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:15