TEŠKO OZLIJEĐEN U UREDU

Odgovor na napad: Srpski odvjetnici štrajkali zbog kolege kojeg su istukli i izlili mu kiselinu u oči

Odvjetnici u Srbiji jučer su održali jednodnevni štrajk u znak prosvjeda zbog napada na svog istaknutog kolegu Nenada Vukasovića, kojemu su prošli tjedan dva maskirana napadača oči polila kiselinom.

Traže izmjenu zakona

Vukasović, poznat kao branitelj Zvezdana Jovanovića, ubojice srbijanskog premijera Zorana Đinđića, napadnut je u svom uredu. U subotu navečer ispred zgrade u kojoj radi zaustavio se crni automobil bez tablica, a iz njega su izašla dvojica muškaraca, odjevenih u crno i s fantomkama na glavi, te mu ušli u ured i počeli ga tući, a nakon toga su ga i polili po licu. Odvjetniku je dijagnosticiran potres mozga.

Zbog sve češćih napada na odvjetnike - u posljednje dvije godine bilo ih je 15-ak - Srbijanska odvjetnička komora zatražila je da se izmjenama Zakona o kaznenom postupku odvjetnicima dodijeli status službenih osoba kakav imaju suci, tužitelji i policajci.

- Vrlo je važno da advokati dobiju status službenih osoba prema odredbama Zakona o kaznenom postupku, zato što smo uvjereni da će to povećati sigurnost advokature Naime, advokatura je, prema članu 67 Ustava Srbije, jedina profesija koja pruža pravnu pomoć građanima i koja primarno štiti ljudska prava.

Odgođena suđenja

Ta profesija mora te dužnosti obavljati u atmosferi potpune sigurnosti i neometanosti profesije - rekla je članica upravnog odbora Odvjetničke komore Srbije Zora Dobričanin Nikodinović.

Zbog štrajka je jučer većina suđenja u Srbiji odgođena, a izostala su i saslušanja u policiji i tužiteljstvu koja zahtijevaju prisustvo branitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 03:13