ZABRANJENA GLAZBA I CEREMONIJA

SUDAC ZABRANIO SPROVOD SERIJSKOG UBOJICE DJECE S partnericom ih je seksualno zlostavljao i ubijao, nikad nije otkrio gdje je tijelo jednog dječaka

Polje u kojem su bila zakopana tijela dijela žrtava Iana Bradyja
 REUTERS

Serijski ubojica djece Ian Brady mora biti pokopan bez ceremonije i glazbe, odluka je koju je sud u Londonu donio u petak. Radi se o ubojici koji je nekoć koristio ime Ian Stewart-Brady, a umro je 15. svibnja ove godine u 80. godini života, no još nije bilo sprovoda.

Independent.co.uk javlja da je kancelar tamošnjeg Visokog suda, sir Geoffrey Vos, imao zadatak odlučiti što će učiniti s posmrtnim ostacima osuđenog ubojice, kako bi se cijela priča privela kraju. Brady i Myra Hindley, koja je u zatvoru umrla još 2002. godine, oteli su, seksualno zlostavljali, a potom ubili troje djece i dvoje tinejdžera 1960-ih godina.

Brady je 1985. godine priznao ubojstva još dvoje djece, među kojima je bio 12-godišnji Keith Bennett, ali nikad nije htio otkriti gdje je njegovo tijelo.

O tome na koji način će pokopati posmrtne ostatke ubojice trebao je odlučiti izvršitelj smrtnih kazni Robin Makin, no nije se pravovremeno mogao odlučiti, odnosno njegov prijedlog, koji je navodno bio želja ubojice, da se na kremiranju pusti dio simfonije 'Fantastique' sud je morao odbiti, piše Independent.co.uk.

Inače, 'Symphonie fantastique' potječe još iz 1830., od francuskog kompozitora Hectora Berlioza, a među ostalim je opisan kao "prva glazbena ekspedicija povezana s konzumacijom droge, halucinacija i sanjarenja."

Sudac je na izricanju presude o zabrani glazbe rekao da je dovoljno pogledati temu navedenog dijela skladbe, a prepuna je "svjetala, čarobnjaka, čudovišta svake vrste koja se okupljaju na sprovodu, puštaju jake krikove i zvukove, glasno se smiju i viču". Sudac je kazao da bi obitelji žrtava bile uvrijeđene kada bi se takva skladba pustila na sprovodu, a kako Makin nije imao drugih prijedloga, odlučili su da se glazba uopće neće puštati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:25