GAZA

SUKOBI PALESTINSKIH PROSVJEDNIKA S IZRAELSKOM VOJSKOM Više desetaka ozlijeđenih u obilježavanju Velikog marša za povratak

 Mohamad Torokman / REUTERS

Trideset troje palestinskih prosvjednika ozlijeđeno je u subotu u sukobima s izraelskom vojskom na granici između Izraela i Gaze, priopćila je udruga Crvenog polumjeseca.

Sukobi su izbili između više stotina prosvjednika i izraelskih vojnika stacioniranih na granici između Izraela i Gaze, dok su tisuće ljudi prosvjedovale želeći na taj način obilježiti godišnjicu prosvjeda Velikog marša za povratak.

U priopćenju za medije palestinska udruga Crvenog polumjeseca izvijestila je da su u sukobima ozlijeđene 33 osobe. Četiri su zadobile su prostrijelne rane, dvije su ranjene gumenim mecima, 12 ih je pogođeno kanistrima sa suzavcem, a 15 ih je imalo problema s dišnim sustavom zbog udisanja suzavca.

Izraelska vojska izvijestila je da se u pograničnom području Gaze okupilo oko 30.000 prosvjednika koji su bacali kamenje i palili gume.

"Izraelska vojska pokušava rastjerati prosvjednike te ispaljuje gumene metke i suzavac u skladu sa standardnim operativnim postupkom", stoji u priopćenju vojske.

Šef Hamasa Ismail Haniyeh i visoki dužnosnik egipatske sigurnosno-obavještajne službe posjetili su područje kako bi se uvjerili u primjenu provedbe sporazuma o miru dogovorenog između palestinskih frakcija i Izraeala pod nadzorom Egipta, rekli su pripadnici snaga sigurnosti i očevici.

Izraelska vojska upozorila je stanovništvo Gaze da ne prilazi ogradi za vrijeme prosvjeda te da se zadrži na udaljenosti od 300 metara od ograde.

Abdulatif el-Kanu, glasnogovornik Hamasa, ranije je kazao da je "Veliki marš za povratak“ važan korak prema prekidu izraelske blokade i ostvarivanju prava na povratak. Podsjetio je da se navršava godina od početka održavanja masovnih prosvjeda ne granici s Gazom.

Palestinci od 30. ožujka na granici Pojasa Gaze i Izraela organiziraju mirne demonstracije pod nazivom "Veliki marš za povratak", zahtijevajući povratak na teritorij s kojega su protjerani, kao i ukidanje blokade Gaze uvedene 2006. godine.

Palestinci svake godine obilježavaju "Dan zemlje" kako bi se prisjetili 30. ožujka 1976. godine kad im je Izrael oduzeo više tisuća hektara zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:08