UBOJSTVO, NOVAC I POLITIKA

Supruga kineskog državnika priznala ubojstvo britanskog biznismena: Otrovano piće sama mu je ulila u usta

Britanac se kretao desetak godina u krugu obitelji Bo prije nego su njihovi odnosi postali napeti

HEFEI - Supruga bivšeg kineskog dužnosnika Bo Xilaija priznala je na suđenju u četvrtak da je otrovala britanskog biznismena , što je zločin koji je snažno potresao kinesku Komunističku partiju.

Gu Kailai (53), po riječima svojeg odvjetnika, "nije osporila" da je ubila Neila Heywooda (41), no nada se da će njezina suradnja biti uzeta u obzir, rekao je Tang Yigan, dužnosnik suda u Hefeiu, na istoku Kine.

Sudsko ročište u toj aferi u kojoj su isprepleteni ubojstvo, novac i politika trajalo je samo jedan dan, a presuda će biti izrečena naknadno, dodao je.

Po tužiteljstvu, Gu Kailai je 13. studenoga prošle godine posjetila Neila Heywooda koji je boravio u luksuznom hotelu u Chongqingu, gradu u kojem je Bo Xilai bio čelnik Partije.

Britanac se kretao desetak godina u krugu obitelji Bo prije nego su njihovi odnosi postali napeti.

Nakon što mu je dala čaj i vino, Kineskinja mu je sama u usta ulila otrovno piće. Britanac je bio toliko pijan da je nešto prije povratio.

Imala je pomoćnika, Zhang Xiaojuna, koji joj je donio smrtonosni pripravak, priznala je, po tekstu danom stranim novinarima koji nisu smjeli biti u sudnici, dok dvojica britanskih diplomata jesu.

Četvorica policijskih dužnosnika optuženih da su joj također pomogli ne bi li je zaštitili i poštedili kaznenog progona za to će odgovarati na sudu.

Ugledna međunarodna odvjetnica, Gu Kailai, trebala bi izbjeći smrtnu kaznu. No njezina sudbina, kao i sudbina njezina supruga, usko su povezani s borbom koja se odvija u vrhu kineske vlade, nekoliko mjeseci prije 18. kongresa Komunističke partije koji bi trebao označiti dolazak na vlast novih čelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:59