AFERA U VRHU PARTIJE

Tajne sa suđenja kineskoj Jackie O.: ‘Bila je labilna i gladna seksa. Zbog toga je na kraju i ubila’

Nakon mjeseci šutnje, detalji o kineskom misteriju godine podijeljeni su s međunarodnom javnosti nakon što je državna novinska agencija Xinhua objavila iscrpan sudski izvještaj o ubojstvu Britanca Neila Heywooda, slučaju koji je uzrokovao dramatične trzavice u političkom vrhu Kine.

Gu Kailai, kineska odvjetnica i supruga kontroverznog kineskog političara Bo Xilaia, ovaj je tjedan preuzela odgovornost za ubojstvo Britanca Neila Heywooda u studenom prošle godine. Britanski poslovni čovjek bio je prijatelj i poslovni partner ugledne odvjetnice i njenog supruga. Ipak, njihov odnos postao je ispunjen napetostima, nakon čega je Gu Kailai, prema svjedočenju, sama okončala njegov život.

Bočica s otrovom

Jednodnevni sudski proces održan u četvrtak bio je obavijen misterijem, uz škrte informacije o tome da je Gu Kailai preuzela krivnju i priznala ubojstvo Neila Heywooda trovanjem. Dan nakon suđenja, državna novinska agencija Xinhua javlja da je Gu Kailai sudu rekla da je Heywooda ubila usred “živčanog sloma” nakon što je prijetio njezinom sinu. U noći njegova ubojstva, Gu Kailai posjetila je Heywooda u njegovoj hotelskoj sobi u gradu Chonquing, o čemu, javlja izvještaj, svjedoče i snimke.

Te večeri Gu Kailai pripremila je dvije boce, jednu s cijanidom, a drugu s lijekovima. Bocu s otrovnim sadržajem na čuvanje je dala pomoćniku obitelji Zhangu Xiajoun. Oko devet navečer Gu Kailai, u pratnji svoga asistenta, posjetila je Heywooda u hotelu noseći alkohol i čaj. Zhang Xiajoun čekao je ispred hotelske sobe, a pozvan je kada je Heywood, u pijanom stanju, pao na pod kupaonice.

Hladnokrvno ubojstvo

Zhang Xiajoun Heywooda je potom stavio na krevet, a kada je on povraćao i tražio vode, Gu Kailai ulila je prije pripremljeni otrovni napitak u posudu za sojin umak, pomiješavši ga s vodom. Dok mu je ulijevala otrov u usta, istovremeno je razgovarala sa svojom žrtvom, stoji u izvještaju. Na podu je odložila tablete kako bi izgledalo da se Heywood sam predozirao. Stavivši natpis “Ne smetaj” na vrata, napustila je hotel.

Psihološko vještačenje

Razlog razmirice koja je dovela do Heywoodove smrti je, tvrdi se, ekonomske prirode. U sudnici su prikazane e-mail poruke između Heywooda i sina Gu Kailai, 25-godišnjeg Bo Guagua u kojima je svadljiv ton s vremenom vidno eskalirao. Heywood je od Boa tražio 20,4 milijuna dolara kao proviziju za projekt s nekretninama u vrijednosti od 200 milijuna dolara koji je propao.

“Za mene to je bilo više od prijetnje. Morala sam se boriti do smrti kako bih zaustavila ludilo gospodina Heywooda”, rekla je Gu Kailai.

Mediji u Hong Kongu tvrde da odnos između Heywooda i kineske Jacky O nije bio samo poslovne prirode i opisuju njezinu “vučju glad za seksom”. Dio ih tvrdi i da je britanska služba MI6 navela Heywooda da započne vezu s njom, kako bi se domogao informacija iz kineskog političkog vrha. Izvještaj spominje psihološke probleme i ovisnost o sedativima odvjetnice koju su, zbog stila života uz supruga koji je uživao veliku političku popularnost, prozvali kineska Jackie O. Obrana je zatražila psihijatrijsku evaluaciju čiji zaključak je da je Gu Kailai liječena zbog kronične nesanice, depresije i paranoje te da je razvila “psihološku ovisnost o sedativima, što je rezultiralo mentalnim problemima”.

Prešućeni uzorak

Izvještaj također spominje upletenost lokalne policije u slučaj; naime, kada je pronađeno tijelo Neila Heywooda, uzorak krvi uzet prije nego što je kremiran pokazao je trovanje, ali uz pomoć policije ubojstvo je zataškano. “Ovaj slučaj bio je za mene kao golemi, teški kamen tijekom više od šest mjeseci. Prava noćna mora!” izjavila je, prema službenom izvještaju, Gu Kailai tijekom sedmosatnog suđenja čija presuda se iščekuje s nestrpljenjem.

“Prihvaćam i mirno se suočavam s bilo kojom kaznom te očekujem pravednu odluku suda”, rekla je Go Kailai.

Kineska pravda: Suđenje bez obrane i ispitivanja svjedoka

Svjedočenje državne agencije Xinhua, prema mišljenju mnogih međunarodnih pravnih stručnjaka, pokazuje da Kina ostaje pozornica tajnovitih, mračnih sudskih procesa. Suđenje temeljeno isključivo na svjedočenjima optuženih, izostanak ispitivanja svjedoka na sudu i jake obrane pokazuju da je kineski pravni sustav zanemarivo napredovao. U izvještaju stoji, primjerice, da je Heywood upoznao Go Kailai i njezinog sina 2005., predstavivši joj se pismom dok se njezin sin školovao u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ipak, Heywoodovi prijatelji tvrde da je Britanac s kineskom adresom postao prijatelj obitelji prije 20-ak godina, dodajući da je upravo Heywood pomogao upisu Boa u prestižni engleski internat Harrow, koji je i sam nekoć pohađao. Izvještaj objavljen u petak do sada je najočitiji pokazatelj nastojanja komunističke stranke da slučaj odmakne od politike i tretira ga kao isključivo kriminalnu radnju pojedinaca. Skandal koji je omogućio rijetku priliku da svijet zaviri u strogo čuvanu tajnu kineske politike događa se samo nekoliko tjedana prije promjena u vladajućim redovima komunističke stranke. Ime supruga optužene Go Kailai nije se spominjalo, što ukazuje na to da nije bio direktno povezan sa slučajem. No to ne znači da je Bo Xilai zaboravljen.

Prije skandala smiješilo mu se promaknuće, a od izbijanja skandala od smijenjenog političara nema ni glasa. Pretpostavlja se da se nalazi u nekoj vrsti pritvora i čeka optužnicu koja će sigurno uslijediti, ali je izvjesno da neće biti povezana s ovim slučajem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 22:42