UZDRMAO VATIKAN

Suspendirali poljskog gay monsignora

 Screenshot

Poljski biskup je suspendirao poljskog svećenika monsignora Krzysztofa Charamsu koji je radio u Vatikanu nakon što je javno objavio da je homoseksualac uoči sinode o obitelji.

Charamsa je medijima predstavio svog partnera i izjavio da ne želi skrivati svoju ljubav.

Njegove izjave su uzdrmale Vatikan koji ga je odmah otpustio s dužnosti u Kongregaciji za nauk vjere koja nadzire poštivanje katoličke dogme. Prema odluci biskupa Pelplina, monsignora Ryszarda Kasyna, poljski svećenik više neće moći voditi misu, davati sakramente, ni nositi odoru.

Prema priopćenju glasnogovornika dioceze, biskup je uputio Charamsi upozorenje 3. listopada, na dan kada se ovaj javno izjasnio da je homoseksualac i pozvao ga da se vrati poštivanju doktrine Crkve.

Uzevši u obzir nedostatak volje oca Charamse da se popravi i njegov javni iskaz koji pokazuju da nastavlja živjeti ne poštivajući pravila ponašanja katoličkog svećenika, biskup Pelplina ga je odlučio suspendirati.

Svrha te kazne je da se potakne oca Charamsu da ispravi svoj način života i kazna se kasnije može povući. To ovisi od daljenjem ponašanju svećenika, dodaje se u priopćenju.

Suspenzija a divinis ili oduzimanje svećeničkih ovlasti ne podrazumijeva ekskomunikaciju, potpuno isključenje iz života Katoličke crkve. Kažnjeni svećenik može primit sakramente.

"Vrijeme je da Crkva otvori oči prema gej vjernicima i shvati da nije humano ono što predlaže, tj. potpuna apstinencija i život bez ljubavi", rekao je poljski teolog (43) tijekom javnog priznanja. "Svećenstvo je u velikom broju homoseksualno i također homofobno do paranoje jer je paralizirano neprihvaćanjem vlastite seksualne orjentacije", rekao je.

Charamsa je izjavio da je pisao Papi i tražio ga da prenese duh otvorenosti biskupima na sinodi.

Od 2005. Crkva zabranjuje da muškarci s homoseksualnim sklonostima budu zaređeni u svećenike. Ta se mjera neujednačeno primjenjuje jer neki biskupi radije zatvaraju oči. Charamsa drži da je ostao vjeran svom zavjetu na celibat tvrdeći da nikada nije dotaknuo ženu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:27