UBILI 359 OSOBA

'SVE INDICIJE UKAZUJU DA JE ISLAMSKA DRŽAVA U NAJMANJU RUKU INSPIRIRALA KRVAVI NAPAD U ŠRI LANKI' Amerikanci otkrili rezultate svoje istrage

Muškarac s ruksakom za kojeg se sumnja da je jedan od bombaša-samoubojica koji su izveli napad u hotelu Šangri-La
 SIRASA TV / REUTERS

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u televizijskom intervjuu u srijedu da "sve indicije" ukazuju na to da je nedjeljne samoubilačke bombaške napade na crkve i hotele na Šri Lanki, u kojima je poginulo 359 osoba, inspirirala Islamska država.

"Sve indicije ukazuju na to da je napade u najmanju ruku inspirirala Islamska država", rekao je Pompeo u razgovoru za CBS.

Izvori bliski američkoj istrazi napada na Šri Lanki kazali su za Reuters da, premda istraga još traje, vjeruju da skupina koja je izvela napade slijedi ideologiju Islamske države, a možda je i izravno povezana s tom i radikalnom islamističkom organizacijom.

Američke obavještajne agencije skupljaju informacije o vezama napadača s Islamskom državom i pokušavaju utvrditi jesu li preostali pripadnici ISIS-a, koji su pobjegli iz Sirije i Iraka nakon gubitka teritorija u tim zemljama, izravno povezani s napadima na Šri Lanki, rekli su izvori.

Islamska država (ISIS) je preuzela odgovornost za koordinirane bombaške napade no nije dala dokaz za tu tvrdnju. Šrilankanski dužnosnici su za napad optužili dvije lokalne islamističke skupine povezane s ISIS-om, National Thawheed Jama'ut i Jammiyathul Millathu Ibrahi.

Napadi u nedjelju ujutro ugrozili su relativni mir koji je postojao u većinski budističkoj Šri Lanki od građanskog rata između hinduističkih, etnički tamilskih separatista, završenog prije 10 godina. Šri Lanka ima populaciju od 22 milijuna ljudi i kršćansku, muslimansku i hinduističku manjinu. Kršćani su dosad u većoj mjeri uspjeli izbjeći međuvjerske konflikte na otoku.

Većina ubijenih u napadima na Uskrs su državljani Šri Lanke, no stradalo je i 38 stranaca. Među njima su britanski, američki, australski, turski, indijski, kineski, danski, nizozemski i portugalski državljani. Ubijeno je i 45 djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:21