ODMOTAVA SE KLUPKO

NA ŠRI LANKI UHIĆEN OTAC DVOJICE BOMBAŠA Javnost ostala zapanjena kada se otkrilo tko je on, poznaje ga cijela država

 
 Profimedia, TEMP Sipa Press

U sklopu opsežne međunarodne istrage koja se nastavlja nakon razornih terorističkih napada na Šri Lanki u kojima je poginulo gotovo 400 osoba, policija je u pritvoru zadržala oca dvojice bombaša samoubojica pod sumnjom da je pomagao i poticao sinove.

Mohamed Yusuf Ibrahim, tajkun koji se obogatio na trgovini začinima, uhićen je nakon terorističkih napada na hotele i crkve jer su se njegovi sinovi Imsath Ahmed Ibrahim i Ilham Ahmed Ibrahim raznijeli bombama u nedjeljnim napadima.

U četvrtak je glasnogovornik policije Ruwan Gunasekera izjavio za CNN kako je Mohamed Yusuf Ibrahim pod nadzorom, te da vjeruje kako su i svi ostali članovi obitelji Ibrahim u pritvoru.

U intervjuu za CNN premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe rekao je da su osumnjičeni bombaši obrazovani (neki i u inozemstvu) pripadnici srednje i više klase društva, a takav profil je opisao pomalo „iznenađujućim“.

Dodao je i da je nekolicina njih bila pod nadzorom uoči napada, ali da nije bilo "dovoljnih" dokaza za njihovo privođenje.

U međuvremenu, velika međunarodna kriminalistička istraga u Šri Lanki raste, a na terenu je šest stranih policijskih agencija i Interpol koji pomažu lokalnoj policiji, uključujući Scotland Yard iz Velike Britanije te FBI iz Sjedinjenih Država.

Gunasekera je također izjavio da su policajci Šri Lanke iz Odjela za istrage kaznenih djela (CID) i Odjela za istrage terorizma (TID) pretresli pet sigurnih kuća diljem zemlje u vezi s nedjeljnim napadima. Te su lokacije od tada zapečaćene te se provode forenzički izvidi.

- Pritom je uhićeno više od 70 osumnjičenika zbog niza optužbi, uključujući sumnju na terorizam, pomaganje i poticanje terorizma i urotu u cilju terorizma“ - kazao je Gunasekera.

-Četiri osumnjičenika nalaze se u pritvoru TID-a, a 33 ih drži CID - dodao je.

Svi uhićeni su muslimani, a četiri osobe su žene, većina njih su članovi obitelji i prijatelji osumnjičenih bombaša samoubojica, a niti jedan od uhićenih nije stranac.

April 24, 2019 - Colombo, Sri Lanka - Sri Lankan Police security personnel seen checking bag of a visitor at General Hospital in Colombo, Sri Lanka on 24 April, 2019. The Islamic State has claimed responsibility for the Easter Sunday church and hotel suicide attacks in Sri Lanka that killed at least 359 people and wounded more than 500. The government said the bombings might have been in retaliation for the killing of 50 people last month at mosques in New Zealand, and that two Islamist extremist groups might have been involved, not one., Image: 428037192, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Značajne policijske akcije izvršene su u srijedu navečer kad je uhićeno 16 osoba na raznim mjestima, ali najviše u blizini glavnog grada Colomba. Također su zaplijenjene tri sačmarice i dva voki-tokija.

Dok policija i dalje istražuje kako je malo poznata teroristička skupina uspjela izvesti tako velik i koordinirani niz napada, Gunasekera je također otkrio da je policija potvrdila kako je eksplozija motocikla početkom travnja na istoku Šri Lanke u pretežno muslimanskom području Kathankudi bila testna priprema terorističke skupine.

Policija Šri Lanke je danas priopćila kako se trenutno provode izvidi i operacije pretraživanja diljem Colomba, uključujući postavljanje blokada na cestam,a te je zatražila od javnosti da ne paničari, izjavio je glasnogovornik policije CNN-u.

Šri Lanka je i dalje u visokoj pripravnosti, a posljednjih dana izvedene su brojne kontrolirane eksplozije sumnjivih paketa i vozila, no na eksploziv nisu naišli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:33